Airbnb slaat terug naar claimclubs die namens duizenden huurders servicekosten terugeisen. Het verhuurplatform sleept ze voor de rechter.

Bij verhuur van een slaapplek of woning via Airbnb betalen zowel de huurder als verhuurder servicekosten. Daarmee handelt het platfrom in strijd met de Nederlandse wet, oordeelde de rechter.

Doel van de dagvaardingen is dat de Hoge Raad uitspraak doet over de zaak. Dat duurt minstens anderhalf jaar.

Op deze manier wordt het uithoudingsvermogen van claimclubs en huurders op de proef gesteld. Zij worden nu op kosten gejaagd.

Airbnb sleept twintig individuele huurders en claimclubs voor de rechter die servicekosten van het platform terugeisen.

Dat schrijft De Telegraaf. Volgens de krant is advocatenkantoor De Brauw ingehuurd om de huurders te dagvaarden.

Jarenlang betaalden zowel de huurder als de verhuurder van een woning of slaapplek servicekosten aan Airbnb, en dat is in Nederland verboden. In maart van dit jaar oordeelde de rechter dat het verhuurplatform in strijd met de wet handelt die het ‘dienen van twee heren’ verbiedt.

Als gevolg daarvan eist een aantal claimclubs namens duizenden huurders servicekosten terug. Airbnb sleept op zijn beurt nu vijf claimclubs voor de rechter, waaronder Rabbin, Consumentenclaim en De Procedeerwinkel.

Claimclubs hebben nu lange adem nodig

De bedoeling is om via de Rotterdamse rechter de Hoge Raad uitspraak te laten doen. Daarmee hoopt het platform te voorkomen dat het overspoeld wordt door claims en wordt het uithoudingsvermogen van claimclubs op de proef gesteld. De Hoge Raad doet minstens anderhalf jaar over een uitspraak.

Claimclubs zijn vaak kleinschalig en moeten nu opeens hoge juridische kosten betalen. Airbnb heeft de twintig individuele huurders gedagvaard om een verklaring van recht te krijgen dat ze niks te vorderen hebben. Zij worden nu gedwongen een advocaat in te huren.

LEES OOK: Amsterdamse meldplicht Airbnb onwettig, oordeelt Raad van State – ‘want vakantieverhuur is überhaupt verboden’