• De registratieplicht voor vakantieverhuur heeft voor een slagveld in het aanbod op platforms gezorgd.
  • Airbnb, het dominante platform, heeft driekwart van de accounts gedeactiveerd omdat die geen registratienummer hebben.
  • Zowel het platform als de verhuurders kunnen een boete krijgen als ze niet aan de regels voldoen.

Verhuurplatform Airbnb is in één klap driekwart van de adressen kwijtgeraakt in Amsterdam door de registratieplicht die op 1 oktober is ingevoerd.

Uit een peiling van de gemeente die op 28 maart en 4 oktober is uitgevoerd, blijkt dat het aantal aangeboden adressen op platforms als Booking.com, Expedia en Airbnb is gedaald van 18.715 naar 4.128, meldt De Volkskrant. Op het dominantie platform Airbnb zakte het aanbod van 16.648 naar 2.924 adressen.

Sinds 1 oktober dit jaar moeten verhuurders een registratienummer hebben om een woning of kamer aan te kunnen bieden op het platform. Airbnb heeft de accounts zonder registratienummer gedeactiveerd, bevestigde het bedrijf aan de krant. Verhuurderplatforms die ongeregistreerde verhuurders accepteren kunnen vanaf volgend jaar een boete krijgen.

En ook verhuurders kunnen worden beboet. Wie zijn woning voor vakantieverhuur aanbiedt zonder registratienummer, kan sinds 1 april 2021 rekenen op een boete van 8.700 euro. Daarnaast moeten verhuurders al langer een vergunning hebben.

De boete kan oplopen tot 21.750 euro als er sprake is van toeristische verhuur zonder vergunning. Hetzelfde bedrag geldt als niet is voldaan aan de voorwaarden of voorschriften, of als de vakantieverhuur langer duurt dan de voorgeschreven 30 dagen.

Portal maakt speuren makkelijker

Amsterdam probeert vakantieverhuur al jaren aan banden te leggen, maar stuitte op platforms die geen informatie wilden delen en juridische obstakels bij de handhaving. "We konden als handhaver slechts reageren op meldingen van burgers. Ter plekke was lastig vast te stellen of een woning wel of niet werd verhuurd; laat staan voor hoeveel dagen per jaar", zegt Marnix Bolkestein van de Directie Wonen in Amsterdam tegen De Volkskrant.

Airbnb heeft nu de City Portal in het leven geroepen, waarmee overheden meer inzicht krijgen in data en een korter lijntje hebben met Airbnb als ze onderzoek willen doen naar een verhuurder.

"We gaan nu vooral digitaal speuren, in plaats van op de fiets te stappen na een melding. Op een dashboard zetten we per verhuurder informatie uit verschillende bronnen naast elkaar. De pakkans voor wie zich niet aan de regels houdt, is veel groter geworden", aldus Bolkestein.

Lees meer over Airbnb: