Airbnb wil volgens persbureau Bloomberg niet naar de beurs door de lege beurshuls van investeerder Bill Ackman over te nemen.

Ackman haalde eind juli 4 miljard dollar op met de beursgang van Pershing Square Tontine Holdings en zoekt naar een overnamekandidaat.

Ackman gaf onlangs aan met potentiële bedrijven in gesprek te zijn. Daarvan zou Airbnb er een zijn. Maar de woningverhuursite zou liever op een traditionele manier naar de beurs willen.

Woningverhuurwebsite Airbnb heeft geen interesse in een beursgang via de achterdeur door een fusie met lege beurshuls van investeerder Bill Ackman.

De onderneming wil haar beursplannen liever op de traditionele manier tot uitvoer brengen, zo meldden bronnen aan persbureau Bloomberg.

De 54-jarige Ackman is één van de grote namen onder de Amerikaanse speculatieve beleggers. De baas en oprichter van hedgefondsbeheermaatschappij Pershing Square Capital Management is volgens zakenblad Forbes goed voor een vermogen van zo’n 2 miljard dollar.

Airbnb diende in augustus een aanvraag in voor een beursgang in New York. Eigenlijk wilde het bedrijf eerder dit jaar al naar Wall Street, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Lege beurshuls is de nieuwste trend op Wall Street

Ackman heeft volgens Bloomberg geprobeerd om Airbnb bij zijn Pershing Square Tontine Holdings onder te brengen. Dit is een zogeheten special purpose acquisition company (SPAC), een beursvehikel zonder noemenswaardige activiteiten dat naar de beurs is gebracht om te worden overgenomen.

Beleggers leggen geld in bij een beursgang van een SPAC en hopen dat er snel een fusiepartner wordt gevonden. In feite geven ze de SPAC-eigenaar een blanco cheque. Daarom heet zo'n lege beurshuls ook wel een blank-cheque company.

Het wemelt de afgelopen tijd van beursgangen zonder bedrijf. In de VS zijn SPAC's dit jaar goed voor meer dan 40 procent van de initial public offerings, aldus Bloomberg. Daarmee is al ruim 31 miljard dollar opgehaald, tweeënhalf keer zoveel als in 2019.

Airbnb heeft geen interesse in een omgekeerde beursgang

Ook Wall Street-wonderboy Bill Ackman is van de partij. Eind juli bracht hij Pershing Square Tontine naar de beurs en haalde zo 4 miljard dollar op bij beleggers. Zelf legde hij nog eens 1 miljard dollar in.

Met die oorlogskas wil Ackman binnen twee jaar een overnameprooi vinden. Tussen de regels door gaf hij aan te azen op een unicorn, een bedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. De ogen waren daarom al gauw gericht op Airbnb.

Maar Airbnb wil dus niet, zeggen anonieme bronnen tegen Bloomberg. Dat betekent niet dat het plan helemaal van tafel is, zo wordt gezegd. Momenteel zou door de partijen echter niet worden onderhandeld.

Lees meer over Airbnb: