• De Airbnb van Bree Robertson op Bali zag er op de foto’s uit als een luxe villa, maar het bleek een bouwval te zijn.
  • Robertson deelde haar ervaring op TikTok, waar de video meer dan 4,3 miljoen views kreeg.
  • Airbnb heeft Robertson haar geld terug gegeven en de advertentie is inmiddels van het platform verwijderd.
  • Lees ook: Vakanties via verhuurplatform Airbnb populairder dan ooit deze zomer

Bree Robertson dacht dat een lodge in de natuur op het Indonesische eiland Bali de ideale plek zou zijn om te vieren dat zij en haar partner een maand daarvoor naar Bali verhuisden. 

Ze vond een villa op Airbnb met een infinity pool, een restaurant in het resort waar de villa onderdeel van uitmaakte en met uitzicht op het regenwoud. Ze boekte de accommodatie voor één nacht na het lezen van een boel goede recensies. 

Maar toen Robertson en haar partner op de locatie aankwamen, was de villa verlaten. In plaats van fonkelend blauw water in een infinity pool, troffen ze er een met algen gevuld zwembad aan. Het terrein was overwoekerd door onkruid en er was geen personeel te bekennen.

"Het enige wat we konden doen was lachen. We waren zo uitgeput, zo moe; het was het perfecte einde van niet zo'n geweldige dag", vertelt Robertson, die haar avonturen deelt op haar website Atypical Adventure. Robertson besloot een TikTok video van haar avontuur te maken en postte die op 16 juli op haar account @atypical_adventure. De video heeft inmiddels meer dan 4,3 miljoen views.

Foto: Bree Robertson/Atypical Adventure

In juni verhuisden Robertson en haar partner van Wellington, Nieuw-Zeeland naar Canggu, een kustplaats aan de zuidkust van Bali. 

Tot nu toe is de verhuizing volgens Robertson, van het winderig, regenachtig Wellington naar het tropisch, warm Bali, "simpelweg schitterend" geweest. 

"Het is een prettige afwisseling om van de koud en wind naar Bali te gaan waar het constant zonnig en tropisch is”, zegt ze. 

Toen het paar besloot hun eerste maand in Bali te vieren, besloot Robertson Airbnb af te speuren naar een romantisch locatie om de nacht door te brengen.

“De privékamer waar ze op landde in de lodge leek indrukwekkend met zijn vele, positieve recensies en een Airbnb host die een score van 100% had”, vertelt ze. 

Dus boekte ze de Airbnb voor ongeveer 750.000 Indonesische Roepie, ongeveer 50 euro. “In Bali”, zegt Robertson, “is dat best prijzig en dus een uitspatting voor ons.”

Op de dag van hun verblijf sprong het stel op hun scooters en reden ze ongeveer twee uur van hun appartement in Canggu naar Sidemen, een dorp in het oosten van Bali. 

Het stel dacht aanvankelijk bij de verkeerde locatie te zijn uitgekomen, maar na een extra check van Google maps schrokken ze van de staat waarin het resort verkeerde. 

Foto: Bree Robertson/Atypical Adventure

Robertson vertelt dat ze op de oprit parkeerden, langs een lege ontvangstruimte liepen, en naar de receptie op zoek gingen, waar de grote houten deuren gesloten waren. 

"We liepen om de achterkant van het hoofdgebouw heen en toen zag ik dat alles overwoekerd was", zegt ze. "Het zwembad zat vol met algen en wat het restaurant had moeten zijn, stonden alle stoelen opgestapeld en waren de tafels bedekt met een dikke laag stof."

Het paar realiseerde zich dat het resort in een spookstad veranderd was. 

Robertson zei dat ze niets anders konden doen dan lachen. "Wat je in de TikTok niet hoort is dat mijn partner iets zegt als: 'Wat heb je gedaan, Bree? Wat is er aan de hand?", zegt ze.

Foto: Bree Robertson/Insider

Nadat ze het verlaten resort een paar minuten verkend hadden, begon het te regenen en was de lol er wel af, zegt Robertson. Dus vonden ze een ander hotel in Ubud, sprongen weer op hun scooters en brachten de nacht door in de andere accommodatie. 

Robertson ontving binnen een dag een terugbetaling van Airbnb, nadat ze haar ervaring met de spooklodge had gedeeld. Ook werd ongeveer een week later de advertentie van de Airbnb website verwijderd. 

"We schrokken toen we hoorden wat er was gebeurd en hebben de gasten destijds  support vanuit ons platform aangeboden, waaronder een volledige terugbetaling", zegt een Airbnb woordvoerder tegen Business Insider. "We houden verhuurders aan hoge normen en de advertentie staat niet langer op het platform."

Voortaan is Robertson van plan Airbnb's te boeken met nieuwere reviews

Foto: Bree Robertson/Atypical Adventure

De comments van Robertson's TikTok staan vol met andere mensen die soortgelijke ervaringen met Airbnb's in Indonesië hebben. Er hebben op Bali tijdens de pandemie veel resorts en vakantievilla's hun deuren moeten sluiten, maar deze accomodaties zijn niet automatisch verdwenen van de boekingsplatformen. 

Het kan daarom een uitdaging zijn er achter te komen welke opties nog in bedrijf zijn. Een TikToker schreef in de comments dat ze "altijd om video van de host vraagt om de staat van  de Airbnb beter te kunnen inschatten." Anderen zeiden dat ze alleen Airbnb's boeken met recente recensies.

Robertson zegt dat ze dat voortaan ook gaat doen en dat ze er ook voor zal zorgen dat ze geen instant booking maakt, maar eerst communiceert met de verhuurder. "Ik raad Bali 100 procent aan. Het is een prachtige plek", voegt ze eraan toe. "Ik heb het gevoel dat dit een speld-in-de-hooiberg verhaal is dat me is overkomen."

LEES OOK: Airbnb geeft $10 miljoen weg om 100 mensen te helpen met het bouwen van de ‘meest waanzinnige woningen’ ter wereld