• Verhuurplatform Airbnb heeft een fonds van 10 miljoen dollar opgezet voor aanvragen om bijzondere Airbnb-woningen te bouwen.
  • Het fonds geeft 100.000 dollar aan 100 mensen over de hele wereld voor de meest originele ideeën voor een Airbnb-verblijf.
  • Airbnb noemt woningen in de vorm van een laars, een UFO en een aardappel als voorbeelden van ongewone ontwerpen.
  • Lees ook: Dit zijn 5 privé-eilanden die je voor minder dan €300 kunt huren via Airbnb

Verhuurplatform Airbnb deelt 10 miljoen dollar uit om 100 mensen te helpen hun “meest bijzondere ideeën” te realiseren.

Als onderdeel van haar OMG! Fund, vraagt het woningverhuurplatform mensen om “out-of-this-world” ideeën in te dienen voor “de gekste locaties ter wereld”.

De inzendingen worden beoordeeld door een panel van deskundigen. Uiteindelijk krijgen 100 aanvragers elk 100.000 dollar aan financiering, laat Airbnb weten. Inzendingen mogen uit de vrijwel de hele wereld komen. Nederlanders kunnen ook meedoen om de subsidie te winnen.

Airbnb noemde verschillende woningen – waaronder enkele in de vorm van een laars, een UFO en een enorme aardappel – als voorbeelden van ongewone verblijven die al beschikbaar zijn op het platform.

"We willen het makkelijker maken om meer van deze woningen te creëren," schreef Airbnb CEO Brian Chesky op Twitter.

"Het fonds is mede gevormd door de groeiende trend van flexibel wonen die de afgelopen twee jaar ontstond," schrijft Airbnb in de aankondiging. "Als onderdeel van deze verschuiving kijken gasten van Airbnb uit naar meer onverwachte ruimtes die een reisdoel op zich zijn."

Om in te spelen op die trend, introduceerde Airbnb in mei de 'OMG!'-categorie. Deze is gevuld met advertenties met ongewone ontwerpen.

Werken op afstand wordt de norm

Airbnb omarmt werken op afstand, twee jaar nadat de coronapandemie zorgde voor een massale overgang naar thuiswerken. In april kondigde het bedrijf aan dat de eigen werknemers overal kunnen wonen en werken.

In mei zei topman Chesky tijdens een toelichting op de kwartaalresultaten van het bedrijf dat de coronacrisis ervoor had gezorgd dat gasten langer bij Airbnb-locaties verblijven. Airbnb's waar huurders 28 dagen of meer verblijven, zijn sinds 2019 de snelst groeiende categorie, gaf het bedrijf aan.

"Wat er op dit moment gebeurt, is dat miljoenen mensen niet meer vijf dagen per week terug naar kantoor hoeven te gaan. En de overgrote meerderheid van bedrijven eist niet meer dat werknemers terugkomen naar kantoor", aldus Chesky.

LEES OOK: 3 grote fouten die beginnende verhuurders op Airbnb maken, volgens deze professionele verhuurders