De populariteit van Airbnb blijft maar stijgen.

Vorig jaar werden er in Amsterdam 1,7 miljoen overnachtingen geboekt via de site, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015.

Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague. Zij analyseerden data van het bedrijf AirDNA, dat de website van Airbnb dagelijks scant.

Daarmee is Airbnb goed voor een marktaandeel van 11 procent in de hoofdstad. Ter vergelijking: het aantal overnachtingen in hotels steeg met 7 procent, tot 13,9 miljoen.

Maar ook buiten Amsterdam groeit het verhuurplatform hard. Den Haag was in 2016 de tweede Airbnb-stad van Nederland. Er werden hier 126.000 overnachtingen geboekt. Rotterdam kwam op de derde plek met 116.000 geboekte overnachtingen.

Overlast door Airbnb

Het verhuren van appartementen via Airbnb is de afgelopen jaren geëxplodeerd, en daardoor is ook de overlast toegenomen. Er zijn steeds meer verhalen van klagende buurtbewoners die het gehad hebben met de dronken, luidruchtige toeristen.

Ook zou Airbnb ervoor zorgen dat er minder koopwoningen beschikbaar zijn – en de huizenmarkt in steden als Amsterdam en Utrecht is al ongelooflijk krap.

"Omdat de aanwas van hotelkamers achterloopt op de groei van het aantal toeristen, wijken zij nu uit naar alternatieven zoals Airbnb", zegt Dirk Bakker van Colliers over de situatie in Amsterdam. "Een hotelstop zal de toestroom van reizigers naar het centrum van de stad niet tegenhouden. Een belangrijk signaal voor de gemeente en de hotellerie."

Probleem is dat gasten meestal kiezen voor een Airbnb-verblijf in het centrum van steden, waardoor de toestroom van toeristen geconcentreerd is op een paar plekken. Kijk maar mee:


De populairste wijken in Amsterdam zijn Centrum-West, Oud-West & De Baarsjes en Centrum-Oost.

Toeristen betaalden in 2016 gemiddeld 140 euro per nacht voor een Airbnb-accommodatie in Amsterdam. Dat is 3 procent meer dan het jaar ervoor, in lijn met de prijsstijging van hotels.

Opvallend is dat er voor een gedeelde kamer gemiddeld 84 euro wordt betaald, 35 procent meer dan in 2015. "Gasten zijn dus bereid om meer voor hun overnachting te betalen, zelfs als ze een kamer moeten delen", schrijven de onderzoekers.

Overigens zijn privékamers en gedeelde kamers goed voor een kwart van de boekingen; bij de rest gaat het om gehele woningen.


In Rotterdam kiezen toeristen voor de wijken Centrum, Noord en Delfshaven.

De gemiddelde prijs per overnachting ligt in Rotterdam een stuk lager dan in de hoofdstad. Gasten gaven gemiddeld 72 euro uit voor een Airbnb-verblijf. Met 116.000 overnachtingen is Airbnb goed voor een marktaandeel van 6,5 procent in Rotterdam.


In Den Haag zijn de wijken Centrum, Scheveningen en Segbroek het populairst.

Het marktaandeel van Airbnb in Den Haag ligt met 7,2 procent iets hoger dan in Rotterdam, net als de gemiddelde prijs per overnachting (79 euro).

Airbnb is nog niet uitgegroeid in beide steden, blijkt uit een analyse van het eerste kwartaal in 2017. In Den Haag steeg het aantal overnachtingen met 32 procent ten opzichte van een jaar eerder, in Rotterdam was dit 40 procent.

"De sterke groeicijfers onderstrepen de invloed van het toerisme in deze steden", aldus Jeroen Oskam van Hotelschool The Hague. "Omdat in Den Haag en Rotterdam het aantal hotels beperkt is, kan het marktaandeel van Airbnb hier nog veel verder stijgen."

Wellicht dat de problemen die Amsterdam heeft met Airbnb-verhuur binnenkort ook opduiken in Rotterdam en Den Haag. Zeker als het toerisme zo hard blijft groeien.

LEES OOK: Arjen Lubach legt uit waarom je geen slaapplek moet boeken via Airbnb