Huizenbezitters in het centrum van Amsterdam sluiten door de opbrengst van het verhuren van kamers via Airbnb hogere hypotheken af. Daardoor schieten de prijzen nog verder omhoog. 

Dat concludeert het Economisch Bureau van ING maandag in een onderzoek waar NU.nl en Het Parool over schrijven. Volgens ING-econoom Senne Janssen heeft Airbnb een enorm effect op de huizenmarkt in de hoofdstad.

Het verhuren van je huis, of een deel daarvan, via Airbnb kan gemiddeld 655 euro per maand opleveren, stelt ING. Na het aftrekken van kosten en belastingen blijft daar zo’n 350 netto winst van over. Met dit in het achterhoofd kunnen huizenzoekers in Amsterdam een hogere hypotheek afsluiten.

Een ton meer speelruimte

ING heeft berekend dat wie een woning in het centrum van Amsterdam heeft, gemiddeld een ton kan verdienen. De woning moet dan dertig jaar lang, zestig dagen per jaar worden verhuurd. Sommige huizenkopers zitten nog niet aan de maximale leenruimte, maar besluiten door de verwachte inkomsten via Airbnb toch een hogere hypotheek te nemen. Ongeveer 11.000 woningbezitters in het centrum van Amsterdam verhuren hun huis nu al via Airbnb.

Maar inmiddels passen ook de huizenverkopers de prijzen aan, stelt ING. De prijzen zijn met tientallen procenten gestegen. Dat zorgt ervoor dat de kloof tussen mensen die het zich wél kunnen veroorloven om binnen de ring van de binnenstad te wonen en de mensen die dat niet kunnen betalen, groter wordt. Amsterdam stond vorig jaar op nummer 8 van meest gesegregeerde steden van Europa.

Het was al bijna onmogelijk om met een starterssalaris een huis te kopen binnen de ring. Ook de doorstroom naar grotere huizen binnen Amsterdam lastiger omdat die huizen ook duurder worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl