Air France-KLM heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis en heeft staatssteun nodig, zegt Air France-baas Anne Rigail.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft 6 miljard euro in kas, maar zal toch financiële hulp nodig hebben.

Het bedrijf is in gesprek met zowel de Franse als Nederlandse regering over staatssteun. De landen hebben elk 14 procent van de aandelen in handen.

KLM krijgt al staatssteun in de vorm van een speciale regeling waarmee het bedrijf zijn personeel kan doorbetalen.

Air France-KLM heeft 6 miljard euro in kas, maar heeft vanwege de coronacrisis snel staatssteun van de Franse en Nederlandse regeringen nodig om de vloot in de lucht te kunnen houden.

Dat zegt Air France-baas Anne Rigail tegen de Franse krant Le Figaro.

De directie van Air France-KLM is in gesprek met de regeringen in de landen, die beide 14 procent van de aandelen bezitten, om te kijken in welke vorm het luchtvaartconcern kan worden gesteund.

“De gesprekken zijn aan de gang. Het concern heeft 6 miljard euro in kas, maar we zullen snel financiële hulp nodig hebben”, zei Rigail zonder meer details te willen bekendmaken.

Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro's aan noodleningen waar de Nederlandse en Franse overheid garant voor moeten staan.

"De steun van de Franse en Nederlandse regering is absoluut noodzakelijk om hier doorheen te komen", zei Rigail. "We zijn dankbaar dat beide landen hebben toegezegd om te helpen."

KLM krijgt al steun om personeel door te betalen

Eerder werd al bekend dat KLM gebruik gaat maken van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze regeling heeft kabinet in het leven geroepen om bedrijven te steunen tijdens de coronacrisis en houdt in dat ondernemingen tot 90 procent van de loonsom vergoed kunnen krijgen. Zo kan zowel vast als flexpersoneel worden doorbetaald.

Voorwaarde is wel dat er geen ontslagronde vanwege bedrijfseconomische redenen mag volgen. Aanvankelijk zei KLM dat personeel dankzij de NOW-regeling aan het werk kon blijven maar de luchtvaartmaatschappij heeft toch besloten alle tijdelijke contracten niet te verlengen. Dit is conform de wet, zei KLM-CEO Pieter Elbers maandag in de talkshow Jinek.

LEES OOK: KLM was 3 keer zo winstgevend als Air France in 2019 – Frans-Nederlands luchtvaartbedrijf ziet winstval van €200 miljoen door coronavirus