Air France wil 8300 werknemers vrijwillig laten vertrekken om te voorkomen dat gedwongen ontslagen vallen.

Het gaat om 300 piloten, 2000 man cabinepersoneel en 3000 grondmedewerkers. De bezuinigingen kunnen 17 procent van het personeel treffen.

Air France wil de definitieve plannen volgende week bekendmaken. De verwachting is dat ook zusterbedrijf KLM binnenkort een ontslagronde bekendmaakt.

Air France maakt plannen voor een vrijwillige vertrekregeling om het personeelsbestand in te krimpen. Op deze manier hoopt de luchtvaartmaatschappij gedwongen ontslagen als gevolg van de coronacrisis te beperken of te voorkomen.

De maatschappij wil tot 8300 banen schrappen, waarvan 300 van piloten, 2000 van leden van het cabinepersoneel en 6000 van grondmedewerkers. De bezuinigingen bij Air France zouden 17 procent van alle medewerkers kunnen treffen, aldus ingewijden. Het bedrijf wil geld besparen nu het door de crisis een groot deel van de vloot aan de grond houdt.

De op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa bereidt zich voor om het definitieve plan in de komende weken bekend te maken. Verwacht wordt dat zusterbedrijf KLM ook binnenkort een ontslagronde bekendmaakt. De Nederlandse maatschappij kwam al eerder met een vrijwillige vertrekregeling.

Ook bij andere maatschappijen beginnen de gevolgen van de coronacrisis merkbaar te worden in de vorm van ontslagen. British Airways maakte eerder bekend 12.000 banen te schrappen, en het Duitse Lufthansa zou 22.000 voltijdbanen te veel hebben.

LEES OOK: KLM en Transavia geven klanten toch geld terug in plaats van voucher, ook als ze voor 15 mei hebben geboekt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl