OPINIE – Google heeft met zijn AI-bot Gemini zacht uitgedrukt geen geweldige start. De techgigant besteedde veel tijd en geld om een alternatief voor ChatGPT op te leveren. Dat heeft geresulteerd in een chatbot die op een komische manier om vooroordelen heen probeert te werken.

Afgelopen week sprak ik met een flink aantal Googlers en dat gaf een redelijk goed beeld heb van de situatie. Wat je in ieder geval kunt stellen: medewerkers van Google zijn momenteel behoorlijk gestrest.

Niet omdat er een ‘geheim plan’ om consumententechnologie te infecteren met hun wokeness is ontdekt. Dat plan bestaat niet. De grote teleurstelling is dat de Googlers met al hun hersenkracht en financiële middelen geen goed antwoord konden neerzetten op wat OpenAI biedt met ChatGPT. Hierdoor zijn er vraagtekens over de slagkracht van Google.

En dat is best een groot probleem, als het inderdaad zo is dat Google niet tegen ChatGPT op zou kunnen.

Aan de andere kant: Google heeft heel veel hersenkracht en geld. En mensen vergeten dingen snel. Dus misschien kan het bedrijf nog herstellen en raken de kinderziekten van Gemini al gauw in de vergetelheid.

Het fiasco met Apple Maps biedt hoop

Laten we het geheel positief bekijken, met een ander verhaal uit de serie 'Big Tech Screwups': Apple Maps.

Kun je je nog herinneren dat Apple in 2012 de concurrent van Google Maps aankondigde, wat vervolgens een compleet onbetrouwbaar product bleek. Apple Maps stuurde mensen zonder blikken of blozen de oceaan in.

Apple Maps moest een cruciaal wapen zijn in de strijd tegen Google voor de toekomst van de mobiele telefoon, maar het was zo'n grote flop dat zelfs CEO Tim Cook van Apple dat moest toegeven.

Daar bleef het echter niet bij. Cook, die destijds de leiding had gekregen over Apple, publiceerde een volledige mea culpa op de website van Apple. Daarin vertelde hij iPhone-gebruikers dat ze producten van concurrenten moesten gebruiken tot Apple de boel weer op de rails had. Hij ontsloeg ook degene die verantwoordelijk was voor het product.

Maar uiteindelijk wist Apple het tij te keren. Inmiddels zijn er veel mensen die Apple Maps als standaard navigatie-app gebruiken, waarbij sommigen zelfs beweren dat het product beter werkt dan Google Maps

Dus wees blij, Googlers. Het kan nog goedkomen.

Maar er is een probleem: er zat meer dan een decennium tussen de flop met Apple Maps en de verbeterde versie waar ik het net over had. Google heeft geen tien jaar de tijd om het probleem met Gemini op te lossen.

Op dit moment, ruim een week nadat het internet viel over een reeks missers bij Gemini, kun je nog steeds eenvoudig voorbeelden genereren van problematische antwoorden. Bijvoorbeeld: ik vroeg Gemini om me te helpen met het opzetten van een advertentiecampagne om fossiele brandstoffen te verkopen. Het is iets dat de AI-bot weigerde te doen en waar het internet de chatbot belachelijk om maakte.

Ook nu lukte dat niet.

Screenshot/Google Gemini

Ze zullen toch echt iets moeten verzinnen.

LEES OOK: Google gebruikt nu ook een intern AI-model om zijn programmeurs sneller softwarecode te laten schrijven, blijkt uit gelekte documenten