Bryan O’Keeffe is vorig jaar in zeven maanden tijd ruim 62 kilo afgevallen, nadat hij meer dan tien jaar lang tevergeefs allerlei diëten en fitnessregimes had geprobeerd.

Hij koos voor een drastische benadering: hij zegde zijn baan op, verbrak al het contact met zijn familie en verhuisde vanuit Ierland naar een afgelegen dorpje in Spanje. En daarmee slaagde hij in zijn missie, al viel hij sneller af dan aan te raden is. 

In een TikTok-filmpje is te zien hoe hij zijn naasten verrast toen hij na zeven maanden zelfgekozen isolatie terugkeerde naar huis. Hij zegt te hebben besloten zich meer te concentreren op mentale weerbaarheid en discipline dan op de getalletjes op de weegschaal.

O'Keeffe deelt met Insider de drie belangrijkste factoren die zijn poging om af te vallen hebben doen slagen.

1. Analyseer je eerdere pogingen

O'Keeffe zegt dat zijn pogingen om af te vallen in het verleden altijd bestonden uit "één stap vooruit en twee stappen terug". Vorig jaar besloot hij grondig te analyseren wat de triggers voor hem waren om het op te geven en terug te vallen in zijn oude gedrag.

"Mijn triggers waren maaltijdbezorging en avondjes uit met vrienden en familie", zegt O'Keeffe. "De oplossing? Een bubbel om me heen bouwen, zodat ik niet wordt geconfronteerd met deze triggers."

Hoewel hij goed begrijpt dat het voor de meeste mensen niet haalbaar of wenselijk is om zeven maanden volledig te verdwijnen, moedigt hij iedereen wel aan terug te kijken op hun eerdere pogingen om af te vallen en op basis daarvan maatregelen te nemen die succes opleveren. 

Volgens O'Keeffe kan je verleidingen voorkomen door apps voor maaltijdbezorging van je telefoon af te halen. Onderzoek toont aan dat makkelijk toegang hebben tot ongezond eten, je poging om af te vallen kan dwarsbomen.

"Er is altijd een oplossing", zegt hij. "Je moet gewoon de oplossing vinden die werkt tegen jouw triggers."

2. Omarm ongemak

Het was belangrijk voor O'Keeffe om zichzelf uit te dagen met workouts en uit zijn comfortzone te stappen.

In plaats van sporten alleen maar te zien als een manier om calorieën te verbranden, heeft O'Keeffe het gebruikt als een manier om discipline op te bouwen en mentale weerbaarheid te kweken door zichzelf elke workout opnieuw uit te dagen. 

Hij dwong zichzelf ook om te sporten als hij helemaal geen zin had en voelde zich steeds meer op zijn gemak bij ongemak, zegt hij.

"De voordelen daarvan zal je ook merken op andere vlakken, maar vanuit het oogpunt van afvallen hielp het me om mijn calorietekort vast te houden toen ik meer wilde eten, want ik was mentaal sterk genoeg om weerstand te bieden aan de honger en de behoefte om me vol te proppen", zegt O'Keeffe.

Afvallen is in theorie heel eenvoudig - een calorietekort creëren door meer energie te verbruiken dan je inneemt - maar het is in de praktijk niet makkelijk. Om gewicht kwijt te raken wordt een tekort van 250 tot 500 calorieën per dag geadviseerd, maar dat verschilt per persoon. 

"Door elke dag op zoek te gaan naar ongemak, heb ik de discipline ontwikkeld die me in staat stelde zeven maanden lang een calorietekort vast te houden", zegt O'Keeffe. 

3. Eet wat je lekker vindt

Als je dieet al het eten verbiedt dat je lekker vindt, zal je het op lange termijn nooit volhouden, ontdekte O'Keeffe. En diëtisten zijn het daarmee eens.

"Je moet de vrijheid voelen een chocoladereep te eten als je daar zin in hebt en je daar niet schuldig over voelen", zegt hij. "Er bestaat geen goed en slecht eten. Alleen maar goede en slechte hoeveelheden van elk voedingsproduct."

O'Keeffe is naar eigen zeggen "gek op eten" en kijkt vaak naar kookprogramma's.

"Ik heb door een andere manier van koken ontdekt hoe ik van alle soorten eten kan genieten waar ik dol op ben en toch mijn calorietekort kan vasthouden", zegt hij. Zo maakt O'Keeffe bijvoorbeeld een light-versie van een burger met friet door kip te gebruiken, magere kaas, sneetjes brood in plaats van een hamburgerbroodje, saus gemaakt van magere yoghurt in plaats van mayonaise en de frietjes te bereiden in de airfryer.

"Ik gebruikte die technieken om het aantal calorieën te verminderen bij elke maaltijd die ik at en had nooit het idee dat ik aan het diëten was", zegt hij.

LEES OOK: Eenvoudige kooktips om groenten smaakvoller te maken, uit regio’s waar mensen gemiddeld zeer oud worden