• Voor veel manieren om af te vallen is nauwelijks bewijs dat het werkt, blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Obesity.
  • Veel van de onderzoeken naar producten en behandelingen om af te vallen zijn betaald door bedrijven die de producten verkopen.
  • Bij het onderzoek zijn 8 verschillende producten naar voren gekomen waarbij wordt getwijfeld aan de effectiviteit en soms ook aan de veiligheid.

Voor de meeste behandelingen om af te vallen is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat ze werken, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat op 23 juni is gepubliceerd in het tijdschrift Obesity.

Onderzoekers van verschillende instituten, waaronder Dartmouth College en het Medical College of Wisconsin, hebben naar 315 onderzoeken naar 14 supplementen om af te vallen gekeken. Ze hebben de kwaliteit van het bewijs beoordeeld en ook gekeken of de behandelingen helpen om gewicht te verliezen.

Ze hebben vastgesteld dat de overgrote meerderheid van de studies rammelt, zo waren er vaak te weinig testdeelnemers, waren de gegevens niet compleet, werd er selectief gerapporteerd of werd het onderzoek niet ‘blind’ uitgevoerd.

Zes producten hadden enigszins acceptabel bewijs dat ze mogelijk werken, maar de andere acht producten bleken dubieus en/of de onderzoeken ernaar zijn gefinancierd door de bedrijven die ze aanbieden.

Dit zijn de acht ineffectieve en soms onveilige behandelingen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen:

Acupunctuur: bij deze traditionele Chinese behandeling worden naalden ingebracht in het lichaam om zenuwen en spieren te stimuleren. Het wordt gebruikt voor allerlei soorten klachten, van chronische pijn tot mentale problemen. Acupunctuur om gewicht te verliezen kan volgens sommige onderzoeken helpen om de eetlust onder controle te houden en de bloedsuikerspiegel te reguleren. Maar het meeste bewijs daarvoor is erg mager van kwaliteit en laat alleen minimaal of helemaal geen gewichtsverlies zien ten opzichte van een placebo.

Calcium/Vitamine D: beiden zijn essentiële voedingsstoffen voor de algemene gezondheid en de populaire supplementen kunnen voor sommige mensen heilzaam zijn, maar er is geen bewijs dat ze helpen om af te vallen en al helemaal niet op langere termijn.

Chocolade/cacao: het is niet waarschijnlijk dat deze behandelingen je kunnen helpen om af te vallen, concluderen de onderzoekers.. Studies naar chocola als een supplement zijn gefinancierd door belanghebbenden uit de sector of er werd helemaal geen informatie gegeven over de financiers. Er was maar één onderzoek waarin een duidelijk effect werd vastgesteld en dat ging om specifieke voedingsstoffen uit ruwe cacao, genaamde flavanolen.

Guargom: dit verdikkingsmiddel wordt gewonnen uit zaden van de guarplant om toegepast te worden door de levensmiddelenindustrie. Volgens voorstanders helpt het om mensen die op dieet zijn zich verzadigd te laten voelen. Maar uit onderzoeken blijkt dat het niet werkt. Er is slechts één studie die op korte termijn enig gewichtsverlies heeft vastgesteld in combinatie met een dieet, maar de auteur daarvan heeft geen openheid gegeven over de financiers.

Meditatie, hypnose en mindfulness: onderzoeken naar deze categorie van behandelingen om af te vallen hebben zich vrijwel uitsluitend gericht op vrouwen en over de financiering ervan zijn geen gegevens bekend.  Slechts bij twee onderzoeken is er een laag risico de dataset de uitkomst van het onderzoek sterk beïnvloedt, maar geen van beiden maakt melding van het gewichtsverlies ten opzichte van een placebo-behandeling.

Witte bonen: een extract van witte kidneybonen zou helpen om de opname van koolhydraten te verminderen, zodat mensen afvallen. Er zijn maar een paar onderzoeken naar gedaan. Een enkele studie meldt een klein effect op korte termijn, maar er is niet gekeken naar de lange termijn en het bewijs is van lage kwaliteit.

Fenylpropanolamine: dit met amfetamine en efedrine vergelijkbare chemische middel wordt gebruikt als eetlustremmer, maar heeft het risico op ernstige bijwerkingen. Het was erg populair in de jaren ’80 en ’90 totdat de Amerikaanse voedseltoezichthouder FDA ervoor waarschuwde vanwege een verhoogde kans op een hersenbloeding.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn slapeloosheid, angststoornissen, hoge bloeddruk en pijn op de borst.

Pyruvaat: ons lichaam maakt deze stof van nature aan bij het afbreken van glucose. Als supplement zou het de spijsvertering versnellen en vet sneller verbranden.

Sommige onderzoeken stellen dat het mogelijk helpt bij pogingen om af te vallen in combinatie met sporten en/of een dieet, maar volgens andere onderzoeken is het bewijs gebrekkig en is er geen aantoonbaar effect.

Lees meer over gezond eten: