Premium content ophalen

Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
8:29
  • De gemiddelde hypotheekrente is sinds begin dit jaar behoorlijk hard gestegen van zo’n 1,5 procent naar bijna 5 procent.
  • Een hogere rente heeft een grotere impact op aflossingsvrije hypotheken, omdat de maandlasten daarvan volledig uit rente bestaan.
  • Wie al een aflossingsvrije hypotheek en binnen een paar jaar een nieuwe rente moet afspreken, kan met fors hogere lasten te maken krijgen. We noemen een aantal momenten waarop de rentestijging je kan raken.
  • Lees ook: Wanneer is aflossingsvrije hypotheek een probleem? Dit zijn 4 rode vlaggen

De hypotheekrente is in een relatief korte tijd behoorlijk gestegen. En dat herinnert ons eraan dat een lage rente alles behalve vanzelfsprekend is. Een lagere of hogere hypotheekrente heeft een grotere impact op aflossingsvrije hypotheken, omdat de maandelijkse lasten alleen uit rente bestaan.

Aflossingsvrije hypotheken zijn aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten. Immers, gedurende looptijd betaal je alleen rente, aflossen doe je pas aan het einde van de rit met bijvoorbeeld de verkoop van je huis.

Deze hypotheekvorm was dan ook populair totdat in 2013 de regels werden aangescherpt. Voor wie al een aflossingsvrije hypotheek had, geldt een overgangsregeling. Maar voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken geldt sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer.

Premium content ophalen