• Het gemiddelde hypotheekbedrag daalde in het slotkwartaal van 2022 met maar liefst 11 procent en dook daarmee voor het eerst in 2 jaar onder de drie ton.
  • De dalingen hebben alles te maken met de stijgende hypotheekrentes en in het kielzog daarvan een afkoelende huizenmarkt, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker.
  • De intermediair ziet ook dat door de dalende huizenprijzen “met name jonge huizenkopers weer een voet tussen de deur hebben gekregen”.
  • Lees ook: Afkoeling huizenmarkt: ook grondprijzen dalen licht in 2023

Het gemiddelde hypotheekbedrag is in het laatste kwartaal van dit jaar flink gedaald, zo meldt financieel intermediair De Hypotheker. Ten opzichte van een jaar eerder daalde het bedrag 11 procent. In december bedroeg de daling op jaarbasis zelfs 13 procent. Dat is de grootste daling ooit, blijkt uit cijfers van de intermediair.

Vorig jaar steeg het gemiddelde hypotheekbedrag nog met 10 procent op jaarbasis. In het laatste kwartaal van 2022 kwam het gemiddelde hypotheekbedrag door de daling voor het eerst in twee jaar nu weer onder de drie ton uit, ziet De Hypotheker.

Die gemiddelde hypotheeksom van 298.000 euro ligt nu 10 procent lager dan in het slotkwartaal van 2021.

De dalingen hebben alles te maken met de stijgende hypotheekrentes en in het kielzog daarvan een afkoelende huizenmarkt. Na een lange periode van stevige stijgingen ging de huizenprijs dit jaar weer wat omlaag. De stijging van hypotheekrentes, die volgens De Hypotheker dit jaar gemiddeld met 3 procentpunt klommen, waren een belangrijke oorzaak voor die daling.

"Uit onze data blijkt dat de stijging van de hypotheekrente en de afvlakking van de stijging van de huizenprijzen ook effect hebben op het gemiddelde hypotheekbedrag", verklaart commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker.

"Als gevolg van de sterk gestegen hypotheekrente stijgen de maandlasten en kunnen huizenkopers minder lenen voor de aankoop van een woning." Ook door de hoge inflatie werden mensen wat voorzichtiger.

De Hypotheker ziet dat door de dalende huizenprijzen "met name jonge huizenkopers weer een voet tussen de deur hebben gekregen". Dat komt vooral omdat woningen langer te koop staan en er dus meer aanbod is. Ook hebben ze minder concurrentie van doorstromers en beleggers.

Op provinciaal niveau liet Noord-Holland de grootste daling zien (-14 procent), Noord-Brabant de kleinste (-6 procent).

LEES OOK: Hypotheekrente voor 10 jaar vast daalt, terwijl variabele rente stijgt: dit is de reden