De verkoopgolf op aandelenmarkten is nog niet over en ook op de cryptomarkt is de stemming negatief.

Op de Amsterdamse beurs raakte AEX-index raakte rond het middaguur 1,8 procent kwijt op 750,02 punten. Hiermee staat de AEX inmiddels ruim 9 procent lager, vergeleken met het piekniveau van medio november vorig jaar.

De MidKap kelderde bijna 3 procent tot 1022,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,9 procent.

In de eurozone bleek dat het groeitempo van de economie in januari is gezakt tot het laagste niveau in bijna een jaar tijd. Vooral de dienstensector kampte met de coronamaatregelen. De markten bleven verder in de greep van de rentevrees.

De verwachting van stijgende rentes dit jaar straalt negatief af op aandelen, omdat minder risicovolle, vastrentende beleggingen dan relatief weer aantrekkelijker worden.

Lees ook: Krijgt de beurs weer steun van de Amerikaanse centrale bank…of laat men de beren los?

Arcelor, Adyen en ASML hard onderuit

Staalconcern ArcelorMittal en fintechbedrijf Adyen waren de grootste dalers met minnen van dik 6 procent. De chipbedrijven ASMI en ASML leverden ruim 5 procent in.

Unilever en Accell wisten maandag te ontsnappen aan een zware verkoopgolf op een dieprood Damrak.

Unilever steeg bijna 6 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat het investeringsfonds Trian Fund van de activistische belegger Nelson Peltz een belang heeft verworven in Unilever. Volgens analisten van Jefferies zal Peltz aandringen op een opdeling van het levensmiddelenconcern. Ook verklaarde pensioenuitvoerder APG te wachten op groeiverbetering bij Unilever.

Accell werd bijna een kwart meer waard. Het moederbedrijf van Batavus en Sparta heeft overeenstemming bereikt met een consortium onder leiding van investeerder KKR over een overnamebod van zo'n 1,6 miljard euro.

Philips zakte ruim 4 procent. Het zorgtechnologiebedrijf, dat onlangs al met een winst- en omzetalarm kwam, kampt met een kostbare terugroepactie van slaapapneuapparaten die een stevige hap uit de winst heeft genomen.

Malaise op de cryptomarkt: bitcoin onder $34.000

Op de cryptomarkt noteerden de belangrijkste munten maandag ook lager. Het perspectief van hogere rentes, dat vooral in de Verenigde Staten speelt, zorgt voor een koersdruk die vergelijkbaar is met aandelen.

Beleggingen in cryptovaluta gelden als relatief risicovol en worden minder aantrekkelijk als rentes stijgen en het rendement van minder risicovolle, vastrentende beleggingen verbetert.

De bitcoin zakte maandag onder het niveau van 34.000 dollar en de nummer twee op de markt, ether, noteerde iets boven de 2.200 dollar. In zeven dagen tijd heeft de bitcoin ruim 20 procent van zijn waarde verloren en voor ether gaat het om ruim 30 procent.

Andere zogenoemde altcoins noteren ook flink lager. De sol van cryptoplatform Solana leverde in zeven dagen liefst 41 procent van zijn waarde in, terwijl de dot van platform Polkadot 38 procent zakte.

De euro was maandag 1,1316 dollar waard, tegenover 1,1342 dollar op vrijdag.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 84,77 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 87,59 dollar per vat.

LEES OOK: De komende 7 jaar kun je alleen van deze 2 beleggingen een positief rendement verwachten, aldus beursgoeroe Jeremy Grantham