In Amsterdam is de AEX-index maandag een procent lager geopend, nadat vrijdag al een verlies van bijna 2 procent werd geleden.

De belangrijkste graadmeter voor de Nederlandse aandelenmarkt reageert hiermee op de koersval van Wall Street voor het weekeinde.

De waarschuwing van president Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank dat de rente verder omhoog moet om de hoge inflatie te bestrijden, galmt nog na op de beurzen. Beleggers hadden juist gehoopt dat de Federal Reserve de rente in de grootste economie ter wereld iets minder agressief zou gaan verhogen.

Ook verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB), waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hintten afgelopen weekeinde op een stevige rente-ingreep in de eurozone tijdens de volgende rentevergadering in september. Beleggers zullen deze week dan ook vooral letten op het inflatiecijfer van het eurogebied over augustus, dat woensdag op het programma staat.

Lees ook: Het gaat erom spannen voor de beurs: dit is het kantelpunt dat een nieuwe daling in gang kan zetten

De Europese beurzen sloten vrijdag al met stevige minnen. De AEX zakte 1,8 procent en de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,9 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3 procent lager en raakte techgraadmeter Nasdaq bijna 4 procent kwijt.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9922 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 94,08 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 101,69 dollar per vat.

Boskalis in de schijnwerpers op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Boskalis. Investeerder HAL heeft het overnamebod op de baggeraar en maritiem dienstverlener verhoogd naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod.

Boskalis vond het eerdere bod van HAL niet overtuigend genoeg om aan te bevelen aan zijn aandeelhouders, maar raadt ze nu wel aan hun stukken aan te melden. De aandeelhouders hebben tot 6 september de tijd om dat te doen.

Het aandeel Boskalis noteerde maandag bijna 3 procent hoger op 32,96 euro.

LEES OOK: Wanneer wordt het tijd om te bodemvissen? Deze beleggingsstrateeg zegt dat je moet wachten tot oktober en deelt zijn favoriete aandelen in de AEX