• Verzekeraar Aegon gaat zich nadrukkelijker op de Amerikaanse markt richten en verkoopt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR.
  • ASR wordt daarmee in een keer de op een-na-grootste verzekeraar van Nederland.
  • Voor de transactie ontvangt Aegon een contant bedrag van 2,5 miljard euro en verwerft het een aandelenbelang van bijna 30 procent in ASR.
  • Lees ook: Aegon profiteert van verkoop Turkse en Hongaarse onderdelen

Bankverzekeraar Aegon gaat zich nadrukkelijker op de Amerikaanse markt richten en verkoopt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR. Die verzekeraar wordt daarmee de op een-na-grootste verzekeraar van Nederland.

Het samengaan van de twee zal naar verwachting “medewerkers in beide ondernemingen raken”. Om hoeveel mensen het gaat hebben de bedrijven niet bekendgemaakt.

“De integratie zal grotendeels binnen drie jaar zijn afgerond, en het is de bedoeling om het verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te beperken door natuurlijk verloop en door medewerkers te helpen een andere baan te vinden, binnen of buiten de combinatie”, verklaren de bedrijven.

Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna 30 procent in ASR en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. Het aandelenbelang heeft een waarde van 2,4 miljard euro op basis van de slotkoers van aandelen ASR woensdag. Daarmee heeft de transactie een waarde van 4,9 miljard euro. De deal wordt naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar afgerond.

Volgens de twee bedrijven wordt de combinatie "een leider op Nederlandse pensioen-, levensverzekerings- en schadeverzekeringsmarkten". Het samengaan heeft "duidelijke en overtuigende strategische en financiële beweegredenen, met substantiële synergieën en langetermijnvoordelen voor klanten, zakenpartners, medewerkers en aandeelhouders".

"Dit is voor beide partijen een heel bijzondere transformatieve deal. Deze transactie creëert een leider op de Nederlandse pensioen-, levensverzekering- en schadeverzekeringsmarkten. De deal wordt aangevuld met een lange termijn vermogensbeheerovereenkomst. Het samenvoegen van twee grote verzekeraars is toch echt iets anders dan het in elkaar schuiven van twee koekjesfabrieken", zegt Arne Grimme van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, die met zijn team Aegon bijstond bij de deal tegen M&A.nl.

Vermogensbeheer Aegon blijft wel in Nederland

Aegon is van plan om het contante bedrag te gebruiken om 1,55 miljard euro terug te geven aan aandeelhouders en om de schuld met 700 miljoen euro terug te brengen. De verzekeraar wil zijn dividend volgend jaar verhogen, van 0,25 euro per aandeel tot ongeveer 0,30 euro.

"De aankondiging van vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze onderneming en voor onze langetermijnambitie om leidende posities op te bouwen in onze gekozen markten", zegt Lard Friese, topman van Aegon, in een toelichting.

ASR is voornamelijk in Nederland actief met onder andere schade-, levens- en zorgverzekeringen. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat niet over naar ASR.

Volgens de organisaties moet het a.s.r. merk de leidende merknaam worden van de combinatie. Het merk Aegon zal drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet.

De nieuwe combinatie krijgt volgens de financiële dienstverleners een leidende positie op de Nederlandse pensioenmarkt. Het combinatiebedrijf wordt op het gebied van inkomensverzekeringen marktleider en de derde speler op de markt voor schadeverzekeringen. Hierdoor wordt "een concurrerender productaanbod" mogelijk.

LEES OOK: Checklist voor stallen en verzekeringen voor je camper, na de vakantie