Het Europees Parlement heeft genoeg van de draaideurpraktijken van hoge ambtenaren die in de private sector gaan werken. Na de omstreden overstap van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso naar Goldman Sachs en EU-commissaris Neelie Kroes naar Uber komen de parlementariërs in het verweer.

Het EU-parlement dreigt met een boycot van de Hongaar Adam Farkas, de baas van de Europese Bankautoriteit (EBA), als hij per 1 februari mag overstappen naar AFME, de lobbyorganisatie van de financiële sector.

In een resolutie eisen de Europarlementariërs dat EU-regels strikt worden toegepast om een einde te maken aan deze draaideurpraktijken.

Door de overstap van Adam Farkas, die tot 31 januari nog de leiding heeft van de bankentoezichthouder, komen persoonlijke contacten en voorkennis in handen van de bankenlobby, stelt initiatiefnemer van de resolutie Paul Tang (PvdA). “Dat vergroot de kans op achterkamertjespolitiek.”

In oktober 2018 begon Tang met 56 maatschappelijke organisaties al een petitie tegen de carrièrestap van Farkas. “Niet alleen is dit in strijd met de wet, maar is het ook slecht voor het vertrouwen in de Europese instituties”, zei Tang toen.

Als Farkas toch mag beginnen, gaat hij twee jaar in de ban, aldus Tang. Europarlementariërs zullen hem niet meer ontmoeten en toelaten tot het parlement.

Overigens heeft de raad van toezicht van de bankenautoriteit Farkas verboden in de eerste twee jaar in zijn nieuwe functie te lobbyen bij de EBA. Ook mag hij geen contact onderhouden met personeel van de toezichthouder. Daarnaast zijn hem beperkingen gedurende 1,5 jaar opgelegd wat betreft advieswerk over onderwerpen waar hij zich als toezichthouder mee bezighield.

Lees meer: