• De Franse autoriteiten hebben beslag gelegd op een luxe chateau van de Russische oligarch Roman Abramovitsj aan de Franse kust, volgens de krant Le Parisien.
  • Volgens makelaars heeft het Château de la Croë een marktwaarde van ongeveer 109 miljoen euro.
  • De actie is onderdeel van een bredere ingreep waarbij bezittingen van Russische oligarchen die banden hebben met president Vladimir Poetin, worden bevroren.
  • Lees ook: Neem een kijkje op het luxe superjacht van Roman Abramovitsj van bijna €700 miljoen

Een kasteel van de Russische oligarch Roman Abramovitsj ter waarde van ongeveer 109 miljoen euro is in beslag genomen door de Franse politie in het kader van een onderzoek naar de bezittingen van de miljardair, meldde de krant Le Parisien deze week.

Het Franse ministerie van Economie en Financiën zei woensdag dat het beslag had gelegd op in totaal 33 vastgoedobjecten, vier jachten en zes helikopters die eigendom zijn van Russische oligarchen, aldus Le Parisien. Het ministerie verwees Insider naar de lijst van de bevroren tegoeden.

“Er is beslag gelegd op 33 vastgoedobjecten, waarvan er twaalf toebehoren aan Roman Abramovitsj”, zei een bron van het Franse ministerie van Financiën, geciteerd in Britse publicaties, waaronder The Mirror en The Daily Mail.

Een van de pronkstukken is het Château de la Croë van Abramovitsj. Dit prachtige kasteel ligt in de kuststad Cap d’Antibes, een badplaats tussen Cannes en Nice aan de Franse Rivièra. De Russische miljardair gaf ongeveer 100 miljoen euro uit aan werkzaamheden om de luxe villa te restaureren, meldde Le Parisien.

Plaatselijke makelaars vertelden The Mirror dat het kasteel naar schatting ongeveer 109 miljoen euro waard is, en beschikt over een zwembad van 15 meter op het dak, een fitnessruimte en een bioscoop in de kelder.

Het Château de la Croë werd gebouwd in de jaren 1920, Naar verluidt huurde de Britse koning Edward VIII het een tijdje in de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

Deze foto van het Château de la Croë dateert uit 31 mei 1938, toen de Britse royalty daar woonden. Foto: AP Images

De bezittingen van Russische oligarchen die Frankrijk onlangs in beslag heeft genomen, tellen op tot meer dan 24 miljard euro, aldus de bron van het Franse ministerie van Financiën tegenover The Mirror en The Daily Mail. "Het maakt allemaal deel uit van het sanctieprogramma dat tegen Rusland is ingesteld, in reactie op de invasie in Oekraïne."

Een aantal vastgoedobjecten van Russische oligarchen bevindt zich in Franse steden als Saint-Tropez, Antibes, Cannes, Le Lavandou, Saint-Jean-Cap-Ferrat en Méribel, meldde Le Parisien.

LEES OOK: Nederland legt 12 superjachten van rijke Russen aan de ketting die bij Nederlandse werven worden gebouwd- andere landen grepen al eerder in