Weer een stapje dichter bij de nulgrens. ABN Amro verlaagt de spaarrente op de Direct Sparen-rekening naar 0,01 procent. Dat was eerder nog 0,02 procent.

De rentewijziging gaat op 1 november in. Ook op de Direct Kwartaal Sparen-rekening en de Beleggers Spaarrekening van ABN AMRO gaat de rente van 0,02 procent naar 0,01 procent. Bij de Vermogens Spaarrekening was de rente eerder nog 0,03 procent, maar ook die gaat naar 0,01 procent.

Volgens recente gegevens bieden banken als ING en Rabobank op vergelijkbare rekeningen momenteel nog rentes van respectievelijk 0,02 procent en 0,03 procent. Dat verandert mogelijk snel, normaal gesproken volgen de grootbanken elkaar vrij scherp.

Financiële instellingen schroeven de spaarrentes al enkele jaren terug. Dat komt onder meer door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar betalen de banken al enige tijd rente om hun geld te stallen, wat wordt doorberekend aan klanten. De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren.

Onderstaand overzicht op basis van gegevens van de site spaarinformatie.nl, laat zien wat de hoogste en laagste spaarrentes per looptijd zijn.

Te zien is dat een spaarrente van bijna nul procent niet alleen voor vrij opneembare rekeningen normaal begint te worden. Zo rekenen ING en ABN Amro bijvoorbeeld voor een 5-jarig spaardeposito ook 0 procent rente. Wat hierbij ook speelt is dat banken er soms voor kiezen om op specifieke looptijden wel of juist niet scherp te concurreren.

Kijk je naar de hoogste spaarrentes dan ligt de piek bij 10 jaar vast: daar kun je bij Yapi Kredi Bank nog 1,35 procent krijgen. Zet je spaargeld voor langer vast dan krijg je lagere rentes. Voor 20 jaar vast ligt de hoogste spaarrente bijvoorbeeld op 1 procent.

Wachten op negatieve spaarrente

Financiële vergelijkingssite Geld.nl gaf onlangs aan dat het waarschijnlijk nog wel even zal duren voordat kleine particuliere spaarders negatieve spaarrentes moeten verwerken. "Banken zullen naar verwachting eerst de rentes voor spaarsaldo’s van enkele tonnen tot een miljoen negatief maken en wellicht ook voor de zakelijke spaarder", aldus Amanda Bulthuis van de site eerder.

Van Lanschot Kempen hanteert al een negatieve rente voor vermogende spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro. Ook bij Hof-Hoorneman Bankiers is er negatieve rente voor vermogende klanten. Grootbanken hebben de stap naar een negatieve spaarrente nog niet gemaakt, maar sluiten die stap niet uit.

Lees meer over sparen en negatieve spaarrentes: