Vorige week dinsdag lagen de websites van de havenbedrijven van Amsterdam, Den Helder en Rotterdam er enkele uren uit. Ze waren onbereikbaar geworden door aanvallen van de Russische activisitische hackersgroep NOName057(16). Later in de week was het ook raak bij het havenbedrijf van Groningen. Daar was de website het hele weekend onbereikbaar, schrijft RTL Nieuws.

De Nederlandse websites werden met zogenaamde Ddos-aanvallen uit de lucht gehaald. Hierbij sturen de hackers simpelweg zoveel aanvragen naar de server waarop de website draait, totdat deze het niet meer aankan en vastloopt. Dit soort aanvallen hebben doorgaans geen permanente gevolgschade, wat er ook in dit geval niet was.

Alle havenbedrijven bevestigen geen extra schade naar aanleiding van de hacks te hebben ondervonden. Ook waren de systemen waarmee de scheepvaart in goede banen geleid wordt, niet in gevaar. Deze draaien op andere servers dan de websites.

NOName057(16), dat de aanvallen opeiste, is een relatief kleine groep hackers die zich vooral richten op de bankensector, bedrijven die leveren aan defensie-industrie en logistieke bedrijven in NAVO-lidstaten. Ze voeren hun aanvallen uit met doeltreffende, maar simpele tools en trekken daarmee vaak de aandacht.

De reden van deze aanvallen is volgens de groep de plannen van Nederland om Leopard-1 tanks van een Zwitsers bedrijf te kopen en aan Oekraïne te geven. "Volgens het ministerie van Defensie van de Russische Federatie zijn al 8 Leopard 1-tanks vernietigd. Breng de volgende maar!", schept de groep op in hun Telegramkanaal.

LEES OOK: Oekraïne en Rusland delen plaagstoten uit, nu het tegenoffensief van start is gegaan – maar de belangrijkste aanval moet nog komen