De Oekraïense strijdkrachten zijn begonnen met het uitvoeren van aanvallende operaties en hebben daarbij enkele overwinningen behaald, maar er is nog geen echte doorbraak van de Russische linies geweest.

Het lijkt erop dat beide partijen vooral plaagstoten uitdelen om de kracht van de tegenstander in te schatten en die op een dwaalspoor te zetten.

De eerste fasen van het Oekraïense tegenoffensief worden gekenmerkt door aanvallen op verschillende punten langs de frontlinies. Sommige van deze pogingen leveren bescheiden successen op, waarbij zelfs enkele dorpen aan de frontlinie zijn bevrijd, maar andere pogingen stuitten op zwaardere tegenstand, wat Oekraïense officieren beschrijven als “zware gevechten”.

Rusland op zijn beurt verspreidt video’s van de uitschakeling van Oekraïense tanks en pantservoertuigen, om duidelijk te maken dat Oekraïense aanvallen worden afgeslagen.

Zoals verwacht gaan de aanvallen ten koste van zowel mensen als materieel, waaronder enkele van de wapens die Oekraïne van westerse landen heeft gekregen, zoals de Duitse Leopard tanks en de Amerikaanse Bradley pantservoertuigen.

Aangezien de Russische strijdkrachten niet alle posities langs het front op volle sterkte kunnen bemannen, hebben ze zich ingegraven met een uitgebreid netwerk van loopgraven, mijnenvelden en barrières voor voertuigen en infanterie, zoals drakentanden en prikkeldraad, waardoor een complexe, gelaagde verdediging is ontstaan die een stevig obstakel vormt voor Oekraïne.

Aan de andere kant proberen Oekraïense troepen nieuwe wapens en tactieken in te zetten in hun tegenoffensief. Ze krijgen daar te maken met de solide verdediging van de Russen, die strookt met hun militaire doctrine.

Een Oekraïense militair richt met een machinegeweer tijdens een trainingsoefening in de regio Donetsk op 7 april 2023, tijdens de Russische invasie in Oekraïne. Foto: Genya Savilov/AFP via Getty Images.

Tegenoffensief Oekraïne is nieuwe fase in de oorlog

Deze nieuwe fase van de oorlog, waarin Oekraïne de strijd aanbindt met het Russische leger, is nog maar net begonnen en hoewel er veel gespeculeerd wordt over de doelstellingen van Oekraïne, is de hoofdlijn van het tegenoffensief niet duidelijk, misschien met opzet.

"Met hun operaties proberen de Oekraïners een pokerspel te spelen, waarbij ze proberen de Russen te verrassen en te misleiden. Ze trachten het Russische leger ertoe te bewegen om bepaalde delen van de frontlinie beter te verdedigen, wat weer gaat ten koste van andere gebieden", zegt George Barros, analist bij het Institute for the Study of War, tegenover Foreign Policy.

Barros geeft aan dat "de Oekraïense hoofdaanval", wanneer die ook komt, "er anders uit zal zien." Andere militaire experts komen met vergelijkbare analyses.

"We hebben onze belangrijkste troepen nog niet ingezet", zei een bron in de Oekraïense generale staf zondag tegen The Economist. Omgekeerd benadrukte deze bron dat ook "de Russen hun belangrijkste troepen niet hebben ingezet".

De Oekraïense militair gaf aan dat de Oekraïense en Russische strijdkrachten een "schaakspel" spelen, met als doel de vijand uit te lokken, zodat deze reservetroepen inzet, die mogelijk later in de strijd nodig zijn.

Het Oekraïense leger lijkt een dozijn aanvallende brigades te hebben gevormd, waarvan er ongeveer negen zijn uitgerust met westerse wapens, en ze lijken "slechts een deel van de grote reserve aan strijdkrachten die beschikbaar is voor aanvallende operaties te hebben ingezet", zei ISW vorige week in een update over de oorlog.

Oekraïense militairen trainen met Leopard 2-tanks op een testlocatie op 14 mei 2023 in Oekraïne. Foto: Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images.

Westerse militaire experts voorspelden weken geleden al dat de inzet van zware pantservoertuigen een duidelijk teken zou zijn dat het tegenoffensief was begonnen. Volgens een voormalige generaal van het Amerikaanse leger zal de belangrijkste aanval waarschijnlijk ook te herkennen zijn aan de grootschalige inzet van gepantserde voertuigen.

Ben Hodges, voormalig bevelhebber van het Amerikaanse leger in Europa, schreef in een artikel voor het Center for European Policy Analysis dat "er een groot verschil is tussen het starten van een offensief" en "het hoofdoffensief".

"Het offensief is duidelijk begonnen", merkte hij op, "maar het hoofdoffensief denk ik nog niet."

Hodges vermoedt dat het begin van het hoofdoffensief een krachtige aanval zal zijn, met ten minste drie pantserbrigades, bestaande uit honderden gepantserde voertuigen, van tanks tot infanterievoertuigen tot transportvoertuigen, die worden ingezet op een relatief klein deel van de frontlinie.

Maar zelfs als we die grote pantserformaties zien, "moeten we voorzichtig zijn", waarschuwde Hodges, met het argument dat "de Oekraïense legerleiding de Russen zo lang mogelijk in het ongewisse zal willen houden over de locatie van het hoofdoffensief".

LEES OOK: Rusland geeft op jaarbasis naar schatting ruim €60 miljard uit aan de oorlog in Oekraïne – dat is eigenlijk verrassend weinig