• In februari werden de helft minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van hypotheekadviseur De Hypotheker.
  • Toen was het aantal aanvragen hoog, omdat veel mensen hun hypotheek wilden oversluiten vanwege de stijgende hypotheekrente.
  • Jongeren zijn nu actiever op de woningmarkt, omdat het aanbod van huizen groter is. Ze moeten wel rekening houden met de gestegen hypotheekrente en de hoge huizenprijs.
  • Lees ook: Golf verhogingen van de hypotheekrente: dit zijn de hoogste en laagste rentes voor 10 en 20 jaar vast

Nederlanders hebben in februari de helft minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker op basis van eigen cijfers.

In februari 2022 bereikte de vraag naar nieuwe hypotheken nog een recordhoogte omdat veel mensen hun hypotheek wilden oversluiten met het oog op de stijgende rentes.

Door de stijgende hypotheekrentes en verslechterende economische vooruitzichten daalden de huizenprijzen de afgelopen maanden al in vergelijking met de voorgaande maand. De verwachting van banken is dat woningen uiteindelijk zo’n 6 procent minder waard worden.

Lees ook: Huizenprijzen dalen naar verwachting 6% in 2023, maar dat kan omslaan als de nieuwbouw achterblijft, aldus rapport

Maar De Hypotheker ziet dat vooral jongeren zich nu juist actiever roeren op de huizenmarkt. Vergeleken met januari steeg het aantal hypotheekaanvragen in februari juist met 45 procent. Daarbij kwam meer dan de helft van die verzoeken van personen onder de 35 jaar. Het gemiddelde bedrag per hypotheekaanvraag steeg licht tot net geen 311.000 euro

Dat heeft volgens commercieel directeur Menno Luiten te maken met het groter wordende aanbod, nadat het jarenlang steeds moeilijker was geworden een geschikte woning te vinden door de krapte.

Betaalbaarheid huizen blijft probleem voor starter

Dit neemt niet weg dat de betaalbaarheid van een koophuis nog altijd slecht is voor starters die een woning volledig of grotendeels moeten financieren met een hypotheek. Een inkomen van anderhalf keer modaal is niet voldoende voor een hypotheek van zo'n 400.000 euro (de gemiddelde huizenprijs), schreef Business Insider eerder.

We keken of een woning voor een stel starters in januari van dit jaar betaalbaarder was dan in dezelfde periode in 2022. Ondanks dat de woning in januari goedkoper was, waren hun maandlasten hoger door de gestegen hypotheekrente.

Business Insider schetste twee scenario's waarin de betaalbaarheid van woningen verbetert. Om in een situatie te komen die gunstiger is dan in begin 2022, moest in ons voorbeeld de huizenprijs nog 10 procent dalen en de hypotheekrente voor 10 jaar vast zakken naar 4 procent.

Volgens Luiten houden jongeren rekening met de nog steeds hoge huizenprijzen en hogere rente. "Maar ze zijn vaak al langere tijd op zoek naar een passende woning en zijn vooralsnog bereid dit op de koop toe te nemen."

De Hypotheker, naar eigen zeggen marktleider in onafhankelijk hypotheekadvies, ziet in de stijging van het aantal hypotheekaanvragen tussen januari en februari een teken van voorzichtig herstel op de huizenmarkt. "Maar het is nog te vroeg om te spreken van stabilisatie", benadrukt de adviseur.

Lees ook: Hoeveel moet de huizenprijs dalen om de hogere hypotheekrente te compenseren? 2 scenario’s die huizen betaalbaarder maken