In de afgelopen maanden presteerden vier sectoren relatief sterk op de beurs: automotive, banken energie en basismaterialen.
Daarbij sprongen aandelen als Daimler, ING, Shell en ArcelorMittal eruit.
Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken hoe je tot slimme sector- en aandelenkeuzes komt op basis van relatieve analyse.
ANALYSE – In de columns van de afgelopen weken bespraken we respectievelijk de sectoren automotive, banken, energie en basismaterialen. Daarin toonden we voorbeelden van onze toepassing van relatieve sectoranalyse, fundamentele validatie en lichtten we een deel van onze methodische algoritmes toe waarmee we tot een aandelenselectie komen.
Zo kwamen we onder andere uit bij kansen voor de aandelen Daimler, ING, Royal Dutch Shell en ArcelorMittal. Dat waren prima stock picks!
De onderstaande grafiek laat de prestaties zien van bovengenoemde aandelen, die met behulp van onze selectiemethodes naar boven kwamen drijven.

De boodschap is duidelijk: de kansrijke aandelen uit de winnende sector hebben hun werk gedaan en Daimler (lichtpaarse lijn), Royal Dutch Shell (blauwe lijn), ING (grijze lijn) en ArcelorMittal (groene lijn) zijn prima uit de bus gekomen met een aanzienlijk beter resultaat dan de brede Eurostoxx-index zelf, sinds begin december 2020.
Ter verduidelijking: de genoemde aandelen zijn voorbeelden die we hebben gebruikt om onze methodiek te verduidelijken. Het moge duidelijk zijn dat tussentijds ook andere aandelen op basis van onze selectiemethode als kansrijk golden, zowel in de benoemde sectoren in Europa maar ook in aandelen genoteerd in de VS.
Sterk presterende sectoren liggen er goed bij
Een belangrijke vraag voor de komende maanden is: blijven de winnaars van het eerste kwartaal de winnaars, of wordt het tijd om tactisch binnen je portefeuille te schuiven? Komt bijvoorbeeld technologie weer terug, versterkt het thema van de heropening van de economie verder en komen er kansen in de reisindustrie?
Laten we eerst aangeven dat de benoemde kansrijke aandelen er vooralsnog goed bijliggen en de niveaus waarop het verstandig wordt om winsten veilig te stellen (profit stops) nog steeds niet zijn bereikt.
Het enige dat deze week enigszins opvalt, is de wat zwakkere prestatie van de energiesector. Die heeft ook wel een flinke rit gemaakt. Er is sprake van een tussentijdse pauze, maar er is geen reden om te concluderen dat het klaar is nu.
De banken maken ook even een surplace, wachtende op de volgende rentebeweging. Dat geldt ook enigszins voor de basismaterialen. Wel zien we bij de basismaterialen dat deze sector meer gevoelig is voor de verwachte heropening van de economie en bijbehorende aantrekkende vraag naar grondstoffen.
En dan auto’s. Tja, wat een uitstekend kwartaal hebben die achter de rug. Niet alleen Daimler presteerde goed, ook de aandelen Volkswagen en heel recent BMW zitten in de lift.
Een belangrijke factor is de door ons eerder beschreven aanval op Tesla op het gebied van elektrische auto’s. Bovendien splitsen klassieke autobedrijven links en rechts wat divisies af en verwachten de meeste analisten een aanzienlijke winstverbetering de komende periode. Ook daar geldt dat er geen teken te vinden is dat het nu ineens klaar zou moeten zijn.
Wederom een onrustig kwartaal voor de boeg: wat doet de algemene markt?
Het bovenstaande is wat we zien op sectorniveau. Maar wat gaan de toonaangevende indices doen? Want als die dalen, kunnen sectoren en aandelen het relatief wel beter doen, maar in een dalende markt betekent dit alleen dat je minder verliest. En dat willen uiteraard voorkomen.
Laten we beginnen met te stellen dat op het moment van schrijven de positieve trends intact zijn en het sentiment nog opperbest is.
De eerste maanden van 2021 stond de beurs voornamelijk in het teken van de heropening van de economie en inmiddels lijkt de coronapandemie steeds minder invloed uit te oefenen op de markten.
Hierdoor stonden de eerder genoemde sectorrotaties volop in beeld: meerdere technologie gerelateerde aandelen die in 2020 het voortouw namen, werden ingeruild voor sectoren als de automotive, financials, energie en basismaterialen. En vergeet ook niet dat er veel nieuw geld naar de aandelenmarkt is gestroomd.
Per saldo is de beurs sinds november op mondiaal niveau verder opgelopen, maar is er sinds vorige maand een enigszins zijwaartse fase ingetreden. Dat wil zeggen: als je naar de brede MSCI-wereldindex kijkt. De onderstaande grafiek van de wereldindex vertelt het verhaal.

Een zijwaartse fase zoals de huidige hebben ook in het derde kwartaal van 2020 beleefd. Daarna bleek in november dat er nog een sprintje in zat.
Voor de MSCI-Wereldindex geldt dat de opwaartse beweging nog steeds in tact is. Een mooie 'uptrend' met een korte zijwaartse bandbreedte: boven de groene lijn lijkt een verdere stijging waarschijnlijk en onder de rode lijn wordt het tijd voor meer defensieve acties.
Maar deze week staat ook de viervoudige expiratie van derivatencontracten in de VS op het programma. Daar staan kortetermijnbelangen op het spel, waardoor hele beweeglijke en soms ook doodsaaie sessies kunnen ontstaan. Daarom zijn wij op dit moment even voorzichtig.
Komend weekend praten we je meer in detail bij over de ontwikkelingen op de algemene markt en volgende week kunnen we dan kijken naar nieuwe ontwikkelingen en kansen op sectorniveau.
Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide langer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Gedurende hun loopbaan zijn zij vooral betrokken bij het begeleiden van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl.