• Een lekker kopje thee kan helpen bij leuker gevonden worden. E zo zijn meer manieren om er beter op te komen te staan, zonder te praten.
  • Zo blijkt dat – voorzichtige – aanrakingen je kansen om leuk gevonden te worden ook vergroten.
  • Extraverte mensen worden ook snel leuker gevonden. En als je je mond niet wilt openen: er extravert uitzien is dan misschien een goede oplossing.

Leuk gevonden worden is makkelijker dan je denkt.

Er is de afgelopen jaar veel onderzoek gedaan naar gedrag en eigenschappen die als ‘aardig’ worden gezien, en die niks van doen hebben met wat je zegt.

Hieronder vind je een paar van de meest opvallende onderzoeksresultaten. Zo maak je makkelijker vrienden en maak je indruk op collega’s, zonder je mond open te doen.


Laat je gesprekspartner iets warms vasthouden

have-the-person-youre-with-hold-something-warm

Thee, iemand?

Een veel geciteerd onderzoek uit 2008 stelt dat fysieke warmte samenhangt met de perceptie van interpersoonlijke warmte.

In het onderzoek moesten 41 studenten een kop koffie of thee vasthouden. Vervolgens lazen ze een beschrijving van iemands persoonlijkheid en moesten vervolgens deze ‘persoon’ beoordelen op verschillende eigenschappen, waaronder dienst uitstraling.

De deelnemers met de warme koffie of twee beoordeelden de ‘persoon’ hoger op het gebied van ‘warme persoonlijkheid’ dan de mensen die een ijskoffie vasthielden. Zelfs als de rest van de antwoorden wel overeen kwam.

De auteur schrijft: “Het gevoel van fysieke warmte is van invloed op iemands beeld en gedrag ten opzichte van andere mensen, zonder dat je het doorhebt.”


Spreek met een hogere stem

speak-in-a-higher-pitched-voice

Oké, in dit geval moet je dus wel iets zeggen. Maar het draait niet zozeer om wát je zegt, maar hoe je het zegt.

Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat mannen en vrouwen die een hogere stem hebben, vaak worden gezien als aardiger en beter te vertrouwen. Een groep van 320 Schotten kreeg de opdracht om een ranglijst te maken van 64 Schotse sprekers die allemaal ‘hallo’ zeiden. De deelnemers moesten de sprekers beoordelen op verschillende eigenschappen. Al snel zagen de onderzoekers een overeenkomst tussen de toonhoogte en de normering.

Zoals Michael Woodward het ook op Psychology Today verwoord: “Deze beoordelingen kloppen misschien niet, maar ze  zijn wel consistent.”


Kleed je modieus

dress-fashionably

Een klein onderzoek uit 2011 stelt dat extraverte en egoïstische mensen – echt! – aardiger gevonden worden.

73 kersverse Duitse studenten die elkaar nog niet kenden, stelde zichzelf aan de groep voor. De introductie duurde maar een paar seconden. Vervolgens moesten de rest van de deelnemers die persoon beoordelen op een aantal punten, zoals: “Hoe leuk vind je deze persoon?”

De onderzoekers gingen op onderzoek uit waarom juist de extraverte en egoïstische individuen leuk gevonden werden. Wat bleek: één van de redenen was dat deze mensen “een meer fashionable voorkomen hadden”.


Wees zelfverzekerd en energiek

look-self-assured-and-energetic

Dezelfde studie als hierboven kwam erachter dat leuk gevonden worden ook heeft te maken met de “snelheid en energie van je lichaamsbewegingen” en “de zelfverzekerdheid van je lichaamsbewegingen”.

Het is belangrijk om te weten dat de “originaliteit van de content” ook belangrijk was in de introductie. Toch zijn non-verbale signalen invloedrijker dan je denkt.


Kopieer de persoon waar je mee bent

copy-the-person-youre-with

Deze strategie heet spiegelen. Wat is het idee? Je mimiek subtiel de bewegingen en het gedrag van de ander. Wanneer je met iemand praat probeer je zijn lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen te kopiëren.

In 1999 schreven onderzoekers van New York University over het kameleon-effect: dit gebeurt als mensen onbewust elkaars gedrag overnemen. En dat zorgt ervoor dat je elkaar leuker gaat vinden.

72 mannen en vrouwen werkten samen met een partner aan een opdracht. De partners (die voor de onderzoekers werkten) probeerden het gedrag van de ander te kopiëren of niet. Ondertussen namen de onderzoekers de interacties op. Aan het eind van de interactie moesten de deelnemers aangeven hoe leuk ze hun partner vonden.

Deelnemers vonden hun partner aardiger wanneer deze hun gedrag kopieerde.


Breng meer tijd door met mensen waarvan je hoopt dat ze je vriend worden

spend-more-time-around-the-people-youre-hoping-to-befriend

Mensen hebben de neiging om anderen leuker te vinden als ze die persoon een beetje kennen.

Een voorbeeld van dit fenomeen: psychologen van University of Pittsburgh liet vier vrouwen als studenten deelnemen aan een les. Iedere vrouw kwam een verschillend aantal lessen bijwonen.

Toen de onderzoekers de 130 studenten foto’s lieten zien van de vier vrouwen, voelden de studenten meer affiniteit voor de vrouw die het vaakst de lessen had bijgewoond. En dat terwijl niemand ooit met haar had gesproken.


Raak je gesprekspartner toevallig aan

casually-touch-your-conversation-partner

Het gaat hierbij iemand zó subtiel aanraken, dat hij het amper door heeft. Een algemeen voorbeeld is iemand op zijn rug kloppen of zijn arm aanraken, zodat de ander meer warmte naar jou toe voelt.

In een Frans onderzoek stonden jonge mannen op straathoeken en begonnen een praatje met vrouwen die voorbij liepen. Het experiment duurde drie weken en 120 jonge vrouwen namen deel.

Wat bleek? De mannen hadden dubbel zoveel succes in het aanknopen van een gesprek wanneer ze lichtjes de arm van de vrouw aanraakten tijdens het praten.

In een ander experiment rond aanraking draaide het allemaal om het geven van fooi. Een aantal serveersters raakte subtiel de hand of schouder van een klant aan als ze de rekening brachten. De serveersters ontvingen een significant hogere fooi dan de serveersters die de klant niet aanraakten.


Lach

smile

In een studie van University of Wyoming keken bijna 100 vrouwelijke studenten naar foto’s van andere vrouwen in één van vier poses: lachen met een open lichaamstaal, lachen met een gesloten houding, niet lachen in een open houding of niet lachen met een gesloten houding. De resultaten laten zien dat de vrouw het leukst werd gevonden als ze lachte, haar lichaamshouding maakte niet veel uit.

Meer recentelijk kwamen onderzoekers van Stanford University en de universiteit van Duisburg-Essen erachter dat studenten die met elkaar communiceerden, via avatars positiever waren over de interactie als de avatar een grotere glimlach liet zien.

Bonus: een ander onderzoek zegt dat mensen je beter onthouden als je glimlacht als je ze voor het eerst ontmoet.


Laat de ander over zichzelf vertellen

let-other-people-talk-about-themselves

Onderzoekers van Harvard kwamen er onlangs achter dat het goed voelt om over jezelf te vertellen. Daarom zijn mensen over het algemeen blij met een goede luisteraar.

In een onderzoek moesten deelnemers tijdens een functionele MRI reageren op vragen over hun eigen mening en die van anderen. De deelnemers moesten een vriend of familielid meenemen naar het experiment. Deze zat naast de scanruimte. In sommige gevallen werd tegen de deelnemer verteld dat zijn reactie gehoord kon worden door de vriend of het familielid. In andere gevallen werden hun mening privé gehouden.

De resultaten laten zien dat het gebied in het brein dat gaat over motivatie en beloning het meest actief was wanneer deelnemers de informatie publiek deelden. Het gebied was ook actief wanneer ze over zichzelf spraken zonder dat er iemand luisterde.

Met andere woorden: laat iemand anders zijn verhaal doen over zijn leven in plaats van honderduit vertellen over je eigen leven. Op deze manier geef je de ander een positievere herinnering aan jullie conversatie.

LEES OOK: Als je op dit tijdstip je sollicitatie verstuurt, vergroot dat je kansen op een gesprek met een factor 5