Of je nu wat extra geld kunt gebruiken om je rekeningen te betalen, of simpelweg het leuk vindt om wat bij te beunen: er zijn talloze manieren om geld te verdienen.

Nu de zomervakantie écht is losgebarsten, ben je bijna gek als je niet een graantje probeert mee te pikken van de miljarden die door 16 miljoen toeristen worden uitgegeven in Nederland.

De ene tactiek vraagt misschien wat meer inspanning dan de andere, maar geld opleveren doen ze allemaal. Acht ideeën voor als je in Amsterdam woont (maar die vaak ook van toepassing zijn op de rest van Nederland):


1. Verhuur je huis… of een kamer

2016-06-16 11:24:14 AMSTERDAM - Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Rolkoffers zijn een van de problemen van toenemende populariteit van AirBnB. ANP KOEN VAN WEEL

De rekensom is vrij simpel: circa 1,4 miljoen mensen boekten afgelopen jaar een verblijf bij één van de in 31.000 actieve verhuurders in Nederland via Airbnb. Gemiddeld stelden ze hun woning 28 dagen beschikbaar en verdienden daarmee afgelopen jaar door de bank genomen 3000 euro.

Niet verkeerd, al zeggen we het zelf. Je verdient al snel een paar honderd euro met je huis een weekendje openstellen. Mocht dat niks voor je zijn, dan zou je eventueel ook een kamer kunnen verhuren via Airbnb.

Lees wel ook even dit artikel voor je aan de slag gaat: Je huis verhuren tijdens je vakantie met Airbnb of Wimdu? Dit zijn de risico’s.

Lees ook op Business Insider


2. Geef een tour

2017-06-20 16:35:34 AMSTERDAM - Gasten dompelen hun voeten in het water bij een cafe in Amsterdam. Het RIVM heeft vanwege het warme weer het hitteplan geactiveerd. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Vertel jij het liefst honderduit over Amsterdam en weet je alle mooie plekjes? Dan kun je geld verdienen als tourguide.

Een manier om dat te doen is via Vayable. Hier kun jij je eigen schema bepalen en het soort tour. Zo kun je nu al in Amsterdam Streetart-tour doen, een fototour of een wandeling maken over de Wallen en alles te weten komen over de geschiedenis van de coffeeshops en prostitutie in de hoofdstad.

Je kunt ook kiezen voor een bemiddelaar als Freedamtours of Freetours. Deze zijn inderdaad ‘free’, maar na een succesvolle rondleiding krijg je eigenlijk altijd wel fooi van je gasten.


3. Verkoop je spullen (rotzooi)

Een van de snelste manieren om snel wat extra geld te verdienen is door je spullen te verkopen. Dat kan natuurlijk op websites als Marktplaats, maar wie het snel wil aanpakken kan beter een kraam huren op de IJ-Hallen: de grootste vlooienmarkt van Europa in Amsterdam Noord.

Een plek waar ook duizenden toeristen op afkomen. Het kostje je een dagje (of weekend als je dat wilt), maar je hoeft je niet druk te maken over je advertenties, verzendingen en talloze e-mailwisselingen met potentiële kopers.

Een kraam huur je voor 31 euro per dag.


4. Start een reisblog

woman-1203303_1920

Een andere manier om aan toeristen te verdienen is door een blog te starten met bijvoorbeeld reistips voor ons land. Met een WordPress maak je in een handomdraai een website en met Google’s gratis AdSense-programma plaats je er advertenties op.

Je zou eventueel ook nog kunnen beginnen met een affiliateprogramma. Zo krijg je bij Bol.com een klein percentage als iemand, via een link op jouw website, een product bij de webshop koopt.

Aangezien een blog opbouwen flink wat tijd kost, is dit vooral interessant als het voor jou ook een hobby is.


5. Zet je diensten in voor toeristen

china-pre-wedding-shoot

Werk je als fotograaf? Dan kan het interessant zijn om ook een Engelstalig portfolio online te zetten.

Jaarlijks trouwen er meer dan 10 miljoen Chinese koppels. Een deel daarvan besluit naar ons land af te reizen voor zogenaamde verlovingshoots. Duizenden euro’s worden geïnvesteerd in de foto’s die vaak al máánden voor het daadwerkelijke huwelijk worden gemaakt. De Chinese trouwmarkt was in 2015 goed voor zo’n 120 miljard euro en daar profiteren steeds meer Nederlanders van.

“Een pre-wedding shoot op plekken als Amsterdam, Parijs of Santorini gebruiken ze naar buiten toe als statussymbool”, vertelde fotograaf Evert Doorn eerder aan Business Insider.

Nu gaat dit over trouwfotografie, maar er zijn talloze toeristen van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in mooie foto’s van zichzelf op de Amsterdamse gracht, de Keukenhof of Kinderdijk.


6. Verhuur je fiets

amsterdam-1696937_1920

Als er iets is dat iedere Nederlander wel heeft, is het een fiets. En daar kun je dus ook prima geld aan verdienen.

Spinlister is een soort van Airbnb voor fietsen. De huurprijs varieert ongeveer tussen de vijf en dertig dollar per dag, alhoewel je in Amsterdam ook een bakfiets en een triatlon-fiets voor zestig dollar worden aangeboden.

De verhuur gaat helemaal op basis van vertrouwen en werkt net als Airbnb met reviews. Mocht je huurder de fiets kapot maken, dan krijg je van Spinlister tot 1000 dollar vergoed. Wordt de fiets gestolen, dan krijg je het bedrag tot 10.000 dollar vergoed.


7. Verhuur je parkeerplaats

amsterdam-1089651_1920

Woon je in een stad waar parkeergarages duur zijn en plekken of straat lastig te vinden? Dan kan het interessant zijn om je parkeerplek te verhuren als je die hebt.


8. Verkoop een ervaring

2017-04-22 12:36:22 AMSTERDAM - Buitenlandse toeristen bevolken de straten van het centrum van Amsterdam. Bewoners van de hoofdstad klagen in toenemende mate over de grote hoeveelheden bezoekers. ANP ROBIN UTRECHT

Wat is jouw skill? Kun je een kookworkshop geven? Een surflesje? Of een masterclass grachten illustreren?

Haal het maximale uit je vaardigheden door het samen met een toerist te doen. Via Airbnb Experiences kun je deze ervaringen aanbieden aan toeristen. De meeste kosten tussen de twintig euro (voor een workshop van twee uur) tot duizend euro (voor een driedaags reisprogramma op een ranch in de VS).

Helaas is de functie nog niet actief in Amsterdam, maar je kunt je wel alvast aanmelden bij Airbnb om jouw ‘ervaring’ goed te laten keuren. Het is onbekend wanneer Airbnb Experiences in Amsterdam van start gaat.

LEES OOK: Dit boek wil je volgens Mark Zuckerberg, Bill Gates en Obama écht lezen deze zomer