“Een boek schrijven dat wordt aangeraden door de belangrijkste mensen op onze planeet. Als je dat voor elkaar krijgt, dat is natuurlijk héél indrukwekkend.”

Dat zegt de CEO van reclamebureau DDB & Tribal Amsterdam, Alistair Beattie, over zijn favoriete boek van dit moment – Sapiens van Yuval Noah Harari – als Business Insider hem spreekt.

“Ik weet dat ik in goed gezelschap ben dat ik dit boek tip, want eerder deden Bill Gates, Mark Zuckerberg en Barack Obama dat ook al. Het is echt een aanrader, sterker nog: wat mij betreft is het bijna verplichte kost!”

Wie zou het moeten lezen?

  • Mensen die nieuwsgierig zijn naar waarom onze soort – homo sapiens – de macht over de wereld kreeg.
  • Mensen die willen weten hoe de mensheid terecht kwam in een kapitalistische wereld.
  • Mensen die Mark Zuckerberg’s Year of Books-lijst willen lezen – een lijst van 23 boeken die de Facebook-oprichter in 2015 las.

Waar gaat het over?
Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

‘Zeventigduizend jaar geleden was homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo’n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.’

Lees ook op Business Insider

Wie is de auteur?
Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en is gespecialiseerd in de militaire- en wereldgeschiedenis. Sapiens, zijn kleine geschiedenis van de mensheid, werd in veertig landen vertaald. Wereldwijd werden er meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.

De Nederlandse vertaling ligt sinds begin dit jaar in de winkel en staat sindsdien vrijwel onafgebroken in de Nederlandse top-10 lijstjes van bestverkochte boeken. Het vervolg Homo Deus en werd in februari 2017 verkozen tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

Wat zeggen anderen over het boek?

Bill Gates kon naar eigen zeggen niet wachten totdat zijn vrouw Melinda het boek tijdens de voorjaarsvakantie uit had om de inhoud samen te bespreken.

Hoewel er wel een aantal dingen in het boek staan waar de Microsoft-oprichter het niet direct mee eens is, zou hij het iedereen kunnen aanraden die geïnteresseerd is in leuke en interessante blik op de menselijke geschiedenis. “Harari vertelt onze geschiedenis op zo’n toegankelijke manier dat het lastig is om het niet in één keer uit te lezen.”

In het november-nummer van WIRED-magazine noemt Barack Obama tien boeken die hij aanraad aan toekomstige leiders. Boeken die hem naar eigen zeggen ‘gevormd hebben’. Een daarvan was Sapiens.

In een interview met CNN zegt hij in 2016: “Het is interessant en provocatief. Het gaat over een paar kernwaarden die ervoor gezorgd hebben dat we deze buitengewone beschaving hebben kunnen bouwen, een die we maar al te vaak voor lief nemen.”

LEES OOK: 11 boeken die iedereen zou moeten lezen als het aan Barack Obama ligt

barack obama boeken