Hamburgers van fastfoodketens zijn lang niet altijd even lekker. Maar je kan de standaardburger van het menu vrij makkelijk oppimpen tot een chefwaardige burger.

En je hoeft helemaal niet te kunnen koken om de wat flauwe hamburgers van de grote ketens een stuk smaakvoller te maken.

We hebben chefs gevraagd naar de beste (en makkelijkste) tips om een fastfoodburger op te pimpen met minimale inspanning en kosten, want het blijf natuurlijk wel fastfood.


Bestel niet direct van het standaardmenu

Foto: m01226/Flickr

“Bij de meeste fastfoodrestaurants krijg je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een verse burger – in plaats van een al van tevoren klaargemaakte – als je hem bestelt met een aanpassing, zoals zonder uien, zonder zout of goed doorbakken”, zegt chef Lucas Sin van Junzi Kitchen.

"Aangepaste burgers worden meestal zelfs op een aparte grill gebakken". Dus met een kleine aanpassing heb je zomaar ineens een VIP-burger-service.


Gebruik je eigen sauzen

Foto: Peter Cziborra/Reuters

Chef Sin zegt dat hij en collega-chefs de gewoonte hebben hun eigen sauzen te gebruiken voor fastfoodburgers. En daar is op zich niks bijzonders voor nodig. "De meeste sauzen en condimenten in je koelkast kan je mixen met een beetje mayonaise of azijn, zo krijg je geweldige dipsauzen: wasabi, currypasta, barbecuesaus, tahini of wat dan ook", legt Sin uit.


Avocado er op!

Foto: AP Images

Chef Leah Morrow van Brooklyn Bread Lab zegt dat avocado je fastfoodburger een geweldige boost kan geven. Geen avocado op het menu? Neem dan je eigen mee. Een rijpe avocado is makkelijk open te maken en op je burger te doen met plastic bestek.


Vraag de sauzen en andere ingrediënten apart te krijgen.

Foto: Flickr/EvelynGiggles

Vraag of de saus er apart bij mag, zodat de burger niet klef wordt, adviseert chef Dianna Daoheung van Black Seed Bagels. Ook heb je dan precies de juiste hoeveelheid saus als je uiteindelijk aan je burger gaat beginnen. Vraag ook je sla en tomaten apart om het knapperig te houden.


Voeg de juiste pikante saus toe.

Foto: Steven Depolo / Flickr

"Niet alle pikante sauzen zijn hetzelfde", zegt chef en eigenaar Eric Sze van 886. Het doel is altijd om een accent te leggen, je wilt niet dat de saus alles overheerst. Om de hamburger een pittig-zure smaak te geven, gebruikt Sze ingemaakte chilipepers. Voor wat extra vuur gebruikt hij knoflooksambal.


Voeg gebakken ei en kaas toe.

Foto: Brent Hofacker/ Shutterstock

Chef en eigenaar Simone Tong van Little Tong Noodle Shop in New York heeft haar eigen methode om fastfoodburgers te pimpen: bestel een simpele burger en haal de bovenkant van het broodje eraf. Doe er een gebakken ei en gesmolten kaas op. En daarop weer sla, ui en kimchi, en vervolgens nog een laag gesmolten kaas. Dan nog wat verkruimelde chips voor een krokante beet en de bovenkant van het broodje kan er weer op.

"Dit geeft een rijke smaak en een hele afwisselende textuur", zegt ze. Kan je je fastfood niet zo uitgebreid pimpen? Beperk je dan tot kimchi of chips met een smaakje.


Geniet dubbel door nuggets toe te voegen.

Foto: Hollis Johnson

Om meer textuur en smaak toe te voegen aan een fastfoodburger, raadt chef Greg Proechel van Ferris aan nuggets of frietjes bovenop je burger te doen.


Gebruik bijgerechten als topping

Foto: Wavebreakmedia/ iStock

Chef Patrick Rebholz van Yardbird adviseert om het menu te scannen op andere kleine bijgerechten als gebakken augurk, uienringen, kaas en andere toppings voor je burger.

LEES OOK: Busines Insiders’ Chocoladelettertest 2018: Tony’s Chocolonely wint met puur, de Bijenkorf met melk