Uitputting kan net zo’n heftig mentaal effect hebben als dronkenschap, blijkt uit onderzoek. Hoe kan het dan toch dat zoveel succesvolle mensen trots melden dat ze toe kunnen met slechts een paar uur slaap per nacht?

Wellicht dat een groot deel van de CEO’s en toppolitici komen bovendrijven juist omdat ze behoren tot de ‘slapeloze elite‘. Anderen zijn weer beter in staat om de sporen van vermoeidheid te maskeren en gewoon door te gaan zodat hun omgeving niets merkt.

En laten we niet vergeten dat er ook een behoorlijk aantal mensen aan de top verkeren die juist een lans breken voor minder werken, flexibele werktijden en om al met al een einde te maken aan de verheerlijking van weinig slapen. Ariana Huffington bijvoorbeeld.

Maar dat alles betekent natuurlijk niet dat we niet graag opkijken tegen de onvermoeibare types op deze lijst. Je kunt het immers ook omdraaien: het is eigenlijk des te indrukwekkender om weinig te slapen en toch succesvol te zijn.


Medeoprichter van Twitter en betaaldienst Square Jack Dorsey slaapt vier tot zes uur per nacht.

Foto: Larry French/Getty Images

Als je niet één maar twee startups moet leiden, hoeveel tijd blijft er dan nog over om te slapen (of voor wat dan ook)? En dat is vrij letterlijk, want in 2011 vertelde Dorsey dat hij tussen de 8 en 10 uur per dag aan Square besteedde en eenzelfde hoeveelheid aan Twitter. Desondanks begint hij de dag altijd rond 5.30 uur met een rondje hardlopen.


De Amerikaanse president Donald Trump komt toe met drie tot vier uur slaap.

Foto: Pool/Getty Images

Trump ziet ook slapen als een gebied waar hij het verschil kan maken ten opzichte van de concurrentie. Hij zou geloven dat de mens geboren wordt met een eindige en langzaam dalende portie energie en dankt daarom zijn succes aan zijn geringe behoefte aan slaap. "Hoe kan iemand die twaalf tot veertien uur slaapt concurreren met iemand die maar drie of vier uur slaapt?"


Indra Nooyi, de CEO van PepsiCo, neemt vier uur rust per nacht.

Foto: Bryan Bedder/Getty Images

Indra Nooyi leidt nu tien jaar PepsiCo en claimt dat ze slechts vier uur per nacht haar ogen sluit. Dat is dus maar net de helft van wat slaapdeskundigen aanraden voor volwassenen. Wellicht dateert haar vaardigheid uit de tijd dat ze een nachtdienst voor haar rekening nam in een hotel tijdens haar studie.


Tom Ford, modeontwerper, kan zelfs toe met drie uur.

Foto: Jordan Strauss/AP Images

In de tijd dat Tom Ford bij Gucci werkte, steeg de waarde van het merk met een reusachtige 90 procent. Talent heeft daar weinig mee te maken, stelt Ford zelf. Energie is de sleutel.


Een van 's werelds succesvolste ondernemers, Richard Branson van Virgin, slaapt vijf of soms zes uur.

Foto: Rick Wilking/Reuters

Hoewel Richard Branson graag mag vertellen over zijn dagelijkse tradities en tips om een goed ritme vast te houden, is hij niet heel open over hoeveel hij nu precies slaapt. Toch kun je op basis van blogposts ongeveer tot de conclusie komen dat het weinig meer zal zijn dan vijf tot zes uur, aldus Forbes.


Brexit-premier Theresa May ligt vijf tot zes uur op een oor.

Foto: REUTERS/Christopher Furlong/Pool

Als minister van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk vertelde Theresa May dat ze ongeveer vijf tot zes uur per nacht op een oor lag. Gezien de schier eindeloze zorgen waar ze als Brexit-premier mee te maken heeft, zou dat best eens minder geworden kunnen zijn... "Met deze baan ben je niet veel tijd gegeven om te slapen."


De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt het op vier uur.

Foto: Christian Hartmann/Reuters

Veel weten we niet over het dagritme van Angela Merkel - desondanks meldt de BBC dat ze zegt toe te kunnen zonder al te veel rustmomenten en dat vier uur slaap doorgaans genoeg is. Ze zou in het weekend wel de tijd nemen om bij te slapen. "Ik heb kameelachtige eigenschappen: de mogelijkheid om dingen op te slaan maar dan later weer aan te vullen."


LEES OOK: 13 mensen die op bizar jonge leeftijd al ongelofelijke dingen deden

MIS OOK NIET: Het Facebook-account van een sollicitant checken? Dat mag niet zomaar