De iPhone X is een toptelefoon, vooral qua design. Wie hem ziet, is verkocht.

Maar nu ik de Google Pixel 2 XL een paar weken gebruik, ben ik ervan overtuigd dat die toch echter beter is dan Apples jongste vlaggenschip.

Laten we wel wezen: de strijd tussen iOS en Android is niet nieuw. Maar nu beide platforms hun ultieme smartphone lanceren, is die strijd in zekere zin relevanter dan ooit. Vooral omdat Google pas laat het toneel betrad met eigen hardware.

Voorop staat dat beide telefoons erg sterke producten zijn. Het ligt natuurlijk ook maar net aan wat je als gebruiker belangrijk vindt om een keus te maken.

Hier zijn mijn zeven redenen waarom de Google Pixel 2 en 2 XL beter zijn dan de iPhone X.


1. Zowel de Pixel 2 als de Pixel 2 XL zijn goedkoper

Foto: De Google Pixel 2 XL en Pixel 2. Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Allereerst een enorm voordeel dat de telefoons van Google hebben: de Google Pixel 2 en 2 XL zijn allebei goedkoper dan de iPhone X.

Laten we de prijzen in Duitsland bekijken, want de Pixels komen niet naar de Benelux. De kleinere Pixel 2 kost aldaar 799 euro en de grotere broer 939 euro. Dan de iPhone X, die komt uit op een lieve 1.159 euro in Nederland.

Met een beetje creativiteit en een reisje naar de VS zou je de iPhone X overigens goedkoper kunnen aanschaffen in bijvoorbeeld New York. Maar dat scheelt niet veel.


2. De Pixel 2 is standaard voorzien van een snelle oplader

Foto: Marques Brownlee/YouTube

Android-telefoons liepen al jaren voorop als het om opladen ging: de snelle oplaadfunctie is te vinden in tal van Samsung-, LG- en HTC-modellen. De Pixel 2 heeft de eigenschap uiteraard ook.

De iPhone 8 en X ondersteunen de technologie eveneens, maar dat vergt wel een aparte accessoire. In de doos van de iPhone X zit een standaard oplader. De vereiste USB-C-naar-Lightning-kabel moet je er los bijkopen voor 29 euro, plus een extra lichtnetadapter à 59 euro.

Bij de Google Pixel 2 krijg je wel gewoon een snelle oplader meegeleverd, waardoor de telefoon ook indirect goedkoper is.


3. Je krijgt een groter scherm, voor een (bijna) gelijk gewicht

Foto: Google

Als we alleen kijken naar de Pixel 2 XL, dan heeft die met 6 inch een groter scherm dan de 5,8 inch van de iPhone X. De smartphones wegen respectievelijk 175 en 174 gram - meer scherm dus voor dezelfde massa.

Overigens weegt de Pixel 2 slechts 143 gram, maar die heeft met 5 inch een veel kleiner scherm.


4. De iPhone X is duurder om te repareren

Foto: YouTube/JerryRigEverything

De iPhone X is de duurste telefoon om te laten repareren, becijferde Business Insider eerder al. Als we afgaan op iPhoned.nl, dan kost het scherm vervangen een forse 321,10 euro. Tenzij je de verzekering van AppleCare+ hebt uiteraard. Andere schade tikt zelfs 611,10 euro aan.

Wat betreft de Google Pixel 2, in de VS kost het 130 dollar om het scherm te laten repareren en 160 dollar voor het glazen paneel aan de achterzijde. Voor de Pixel 2 XL bedraagt dit respectievelijk 220 en 160 dollar. Prijzen in euro's zijn lastig aan te geven.


5. Ik kan sneller werken met Android dan met iOS

De gif-afbeelding hierboven toont weliswaar de originele Pixel en de iPhone 7 naast elkaar, hetzelfde is waar voor de opvolgers van beide toestellen. Je kunt Android zodanig aanpassen dat het sneller draait dan iOS, door onnodige animaties bij het openen van apps uit te schakelen.

Apple heeft met de 'Reduce Motion'-optie iets vergelijkbaars op iOS, maar het lijkt averechts te werken.


6. Bij Google is de camera minstens even goed, zo niet beter

iPhone-fans onder mijn vrienden en collega's toonden zich nieuwsgierig over de camerakunsten van de Pixel 2, die immers beschreven wordt als 'de beste camera op een smartphone'. Sommigen vroegen zich af of het wellicht tijd werd om over te schakelen van Apple naar Google.

In de praktijk nemen beide telefoons uitstekende foto's en behoren ze tot de beste camera's die je aan kunt schaffen. De Pixel 2 heeft echter één groot voordeel ten opzichte van de iPhone X. Het is wederom de prijs.

799 euro voor de Pixel 2 versus 1.159 euro voor de iPhone X.

In het voorbeeld hierboven kun je de telefoons direct met elkaar vergelijken. De iPhone X heeft de neiging om bepaalde details in een foto geel in schatten - een bekende eigenschap van Apple-camera's die foto's doorgaans iets 'warmer' wil weergeven. Die inslag betekent dus dat iPhones in het algemeen minder accuraat zijn qua kleurbalans.


7. Android is flexibeler dan iOS

Foto: Antonio Villas-Boas/Hollis Johnson/Business Insider

Een belangrijk voordeel wat mij betreft is dat je Android veel meer aan kunt passen. Je kunt het startscherm zo indelen als je wilt, inclusief widgets, en apps verbergen in het app-overzicht. Bij iOS kun je alleen de volgorde van apps op het startscherm wijzigen.

Het is wellicht geen nieuw voordeel van Android-telefoons ten opzichte van iOS, maar met de iPhone X is het een relevanter argument dan ooit. Want zou het niet gaaf zijn als je het startscherm van je iPhone X kan schoonvegen zodat je achtergrond er beter uitspringt op het OLED-scherm?

Nog een plus van Android is de manier waarop het besturingssysteem omgaat met notificaties. Die zijn veel makkelijker te managen dan in iOS, waardoor Android een stuk gebruiksvriendelijker en efficiënter is op dit vlak dan Apple's besturingssysteem.