Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Koopkracht heeft hard verbetering nodig: levert Rutte op Prinsjedag?

De gemiddelde Nederlander is er vorig jaar 0,3 procent in koopkracht op vooruit gegaan ten opzichte van 2017. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 2013 is de groei van de koopkracht niet meer zo gering geweest. Gepensioneerden en mensen met een uitkering gingen er zelfs op achteruit. Werknemers zagen hun koopkracht juist met 1,8 procent stijgen.

Het Centraal Planbureau verwacht de komende jaren een duidelijke verbetering van de koopkracht. Het Planbureau gaat er in de raming van afgelopen augustus vanuit dat de koopkracht van alle huishoudens in 2019 en 2020 met 1,2 procent stijgt.

Volgens uitgelekte plannen van het kabinet Rutte 3 komt er op Prinsjesdag een grote extra lastenverlichting aan voor huishoudens. Als Rutte die levert, verbetert het koopkrachtplaatje voor volgend jaar mogelijk nog wat meer.

2. Trump stelt nieuwe importheffingen voor China 2 weken uit, China maakt gebaar naar Amerikaanse boeren

China overweegt de import van bepaalde Amerikaanse landbouwproducten weer lager belast toe te staan. De opschorting van de handelsbeperkingen zou een teken van goede wil zijn naar de VS in aanloop naar de aankomende hervatting van het handelsoverleg.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump toonde zich in aanloop naar het overleg al van zijn beste kant. Hij kondigde aan de hogere importheffingen op Chinese producten, die hij per 1 oktober wilde invoeren, op te schorten tot 15 oktober. Volgens Trump is het uitstel “een gebaar van goede wil” en “vanwege het feit dat de Volksrepubliek China haar 70e verjaardag viert”.

3. Gaat Mario Draghi banken dwingen een negatieve spaarrente te rekenen?

Normaal gesproken zijn de maandelijkse rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) vooral voer voor voor economen en handelaren op de beurs. Maar als ECB-president Mario Draghi donderdagmiddag voor de laatste keer de beleidsbesluiten van de ECB bekend maakt - voordat Christine Lagarde op 1 november het stokje overneemt - staat er voor spaarders in de eurozone veel op het spel.

De economische groei en de inflatie in de eurozone zijn relatief laag. De ECB wil daar iets aan doen door lenen nog goedkoper te maken. Maar dat gaat zo ver dat sparen wordt gestraft. Banken die geld bij de ECB op deposito hebben staan, kijken aan tegen een depositorente van minus 0,4 procent. Banken betalen dus geld aan de ECB als ze geld stallen bij de centrale bank.

Mogelijk gaat de ECB de depositorente nog wat verder verlagen. Als dat gebeurt, is de kans groot dat banken besluiten om voor spaarders zelf ook negatieve rentes te gaan rekenen.

Lees hier meer op Business Insider: Je geld van de bank halen bij een negatieve spaarrente? Dit moet je weten over kluizen, het risico van diefstal en cash verzekeren

4. Bux wordt echte beleggingsapp: tijdelijk gratis

Beleggingapp Bux wil een volwaardige broker worden en introduceert de komende weken Bux Zero. Tot het eind van het jaar kunnen beleggers hiermee gratis handelen. Vanaf 2020 komt er een abonnementsmodel, waarbij beleggers tegen een vast bedrag per maand verder commissievrij kunnen handelen. Zogenoemde 'basic orders', die éénmaal per dag worden uitgevoerd, worden altijd gratis.

Bux werkt samen met ABN Amro voor de uitvoering. Geld dat beleggers cash aanhouden, wordt gedekt via het depositogarantiestelsel tot 100 duizend euro.

5. Nieuwkomer Prosus in één klap €120 miljard waard op Amsterdamse beurs

De Amsterdamse beurs heeft er sinds woensdag een miljardenbedrijf bijgekregen. Bij de beursgang van het bedrijf Prosus waren de in Amsterdam genoteerde aandelen in één klap 120 miljard euro waard. De koers klom liefst 26 procent op de eerste handelsdag.

Om Prosus te begrijpen, moeten beleggers wel wat huiswerk doen. Het gaat om de internationale activiteiten van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, inclusief een belang van 31 procent in de Chinese techreus Tencent. Tencent is eigenaar van WeChat, de Chinese tegenhanger van Whatsapp met meer dan 1 miljard gebruikers. WeChat heeft overigens bredere mogelijkheden dan Whatsapp met onder meer betaalfuncties.

6. EasyJet wil binnen 10 jaar semi-elektrische vluchten tussen Amsterdam en Londen

Waar autofabrikanten de komende jaren breed lijken in de zetten op de uitrol van elektrische modellen, loopt de luchtvaarsector hierbij nog mijlenver achter. Maar budgetmaatschappij easyJet heeft wel ambities op dit gebied.

Tegenover De Telegraaf bevestigt easyJet binnen tien jaar een semi-elektrisch toestel operationeel te willen hebben voor 150 passagiers. Dit kan gebruikt worden voor vluchten tussen Amsterdam en Londen.

7. Kamerleden geërgerd om gigantische palmbomen in plan van Ellen van Loon

De weggestuurde architect Ellen van Loon, die de renovatie van het Binnenhof coördineerde, werd aan de kant gezet om haar "megalomane plannen" en "grootheidswaanzin", onder meer omdat ze een tropische kantoortuin wilde inrichten.

Zelf vond ze de plannen helemaal niet zo megalomaan ("Planten zijn goed voor de kwaliteit van de binnenlucht", zei ze), maar is er een afbeelding van het ontwerp uitgelekt. En die verschilt behoorlijk van de afbeelding die ze zelf naar buiten bracht.

Op de afbeelding die ze zelf liet zien, is wat bescheiden groen te zien in de Schepelhal. Maar in het ontwerp dat ze afgelopen november maakte en dat nu in het AD te zien is, staan onder meer twee palmbomen van tien meter hoog in een tropische tuin. Kamerleden reageren geërgerd tegenover de krant: PVV-kamerlid Alexander Kops noemt het bijvoorbeeld "schandalig" dat Van Loon haar "straatje heeft willen schoonvegen".

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van woensdag: