Apple heeft zojuist een nieuwe versie van de Apple Watch onthuld. Wat er nieuw aan is? Het horloge heeft een scherm dat altijd aan staat, een ingebouwd kompas en een nieuwe afwerking van titanium en keramiek. Het nieuwe horloge luistert naar de illustere naam Series 5, heeft een vanaf-prijs van 400 dollar (omgerekend 363 euro) en komt op 20 september op de markt.

Dat scherm dat altijd aan staat, appelleert aan een belangrijke functionaliteit van de Apple Watch – die van polshorloge. Nu kun je met één blik op je pols zien hoe laat het is zónder eerst je horloge te hoeven bewegen om hem aan te zetten.

Met zo’n always on-scherm voegt Apple zich in de rij met concurrenten Samsung en Fitbit, die net de de Versa 2 heeft geïntroduceerd, een andere smartwatch met een always on-scherm.

Na Apple’s persconferentie probeerde ik de nieuwe  Series 5 uit. Dit vond ik ervan:


Als het scherm van Apple Watch Series 5 niet geactiveerd is, ziet dat er zo uit.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

Je ziet nog steeds belangrijke info, maar het beeld is wat gedimd om energie te sparen.


Als je je pols omhoog doet, licht het scherm zoals gebruikelijk op.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

Ook andere functionaliteiten zijn ontworpen om in always on-modus te werken.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

Niet alleen de wijzerplaat werkt in de always on-modus, de Activiteit-app doet dat ook.

Als je bijvoorbeeld met een workout bezig bent, zal het scherm dimmen en zullen sommige details minder zichtbaar zijn om energie te besparen. In de always on-modus verdwijnt bijvoorbeeld de milliseconde naast je timer. Maar als je je pols omhoog brengt, licht het scherm op en verschijnt de Activiteit-app zoals je 'm normaal gesproken zou zien.


Het model van titanium voelt verbazingwekkend licht.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

Voor het eerst is er een model van de Apple Watch van titanium in natuurlijke zwarte kleuren. Het model voelt ongelooflijk licht aan, in elk geval een stuk lichter dan de versies van roestvrij staal en keramiek.


De keramische uitvoering voelt kek en clean.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

De keramische Apple Watch heeft een glossy uitstraling die een beetje doet denken aan Apple's klassieke plastic MacBook. Volgens het bedrijf is de keramische afwerking waterafstotend.


Het lijkt erop dat het kompas van de Apple Watch in andere apps geïntegreerd kan worden.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

Ik zag hoe het ingebouwde kompas gebruikt kan worden om navigatie-apps te optimaliseren. In de Maps-app bijvoorbeeld stelt het kompas je in staat om te bepalen in welke richting je kijkt. En er is ook een app die je kunt gebruiken bij het sterrenkijken en die gebruikmaakt van het kompas om de locatie van bepaalde sterrenbeelden weer te geven.


Maar door de bank genomen voelt het alsof het om een relatief kleine upgrade gaat.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

Functionaliteiten als het kompas en het always on-display zijn absoluut welkome toevoegingen die het gebruik van de Apple Watch zeker vergemakkelijken. En het feit dat je met de cellulaire versie ook buitenlandse alarmnummers kunt bellen, is qua veiligheid zeker handig.

Upgrades van deze orde suggereren dat de markt van smartwatches op dezelfde manieren volwassen wordt als die van smartphones - wearables zijn nu zo ver ontwikkeld, dat er alleen nog maar kleine verbeteringen mogelijk zijn. De grote sprongen voorwaarts liggen achter ons.

Nu is het wachten totdat Apple met twee andere belangrijke verbeteringen komt: het tracken van slaap en een accu-duur van enkele dagen.

Lees meer over Apple: