• Mensen van boven de 100 zijn opgegroeid in een hele andere wereld dan die van nu, maar hun adviezen zijn uiterst relevant.
  • Zeven van de oudste mensen ter wereld delen hun tips voor een lang en gelukkig leven met Business Insider.
  • Ze adviseren iedereen actief te blijven, alles met mate te doen en hobby’s te hebben.
  • Lees ook: 8 goede gewoontes waardoor je 20 jaar langer kunt leven, volgens onderzoekers

De huidige 100-plussers groeiden op tussen 1910 en 1925, toen de wereld er heel anders uitzag dan nu. De Tweede Wereldoorlog was nog ver weg, auto’s en vliegtuigen waren nog maar net uitgevonden en toiletten binnenshuis waren een luxe.

Maar ze kennen veel levenswijsheden, die voor iedereen relevant zijn. Zeker ook voor jongere mensen, omdat die door de technologische vooruitgang een grotere kans hebben honderd te worden.

Een gezonde vrouw van dertig jaar in de VS heeft volgens The Stanford Center on Longevity tegenwoordig een kans van 22 procent om honderd te worden, terwijl die kans voor een vrouw die in 1920 geboren werd slechts 2 procent bedroeg.

Business Insider heeft met zeven 100-plussers gesproken. Hoewel hun ouderdom deels een kwestie is van genen en geluk, speelt ook hun levensstijl een enorme rol bij het gezond oud worden.

De 100-plussers in dit artikel hebben hele verschillende achtergronden, maar geven vergelijkbare adviezen voor een lang en gelukkig leven.

Uncle Jack eet elke dag donkere chocola. Foto: Ask Uncle Jack

1) Eet gezond en onbewerkt voedsel

Veel 100-plussers zijn ervan overtuigd dat een gevarieerd menu met gezond en onbewerkt voedsel de sleutel is voor een lang leven.

Ze zijn opgegroeid voordat ultrabewerkt voedsel en kant-en-klaar-maaltijden hun opmars maakten. De 100 jaar oude influencer Jack Van Nordheim uit de Amerikaanse staat Californië en de 114 jaar oude Elizabeth Francis uit Texas - de oudste nog levende Amerikaanse - eten vrijwel uitsluitend huisgemaakte maaltijden die bestaan uit onbewerkt voedsel.

Elizabeth Francis krijgt een plakkaat als 'Oudst Levende Texaan'. Foto: Emmanuel Rodriguez, LongeviQuest

Van Nordheim at altijd veel verse kip, omdat zijn familie een boerderij had, en Francis gebruikte bij het koken altijd groenten die ze in haar eigen achtertuin verbouwde.

100-plussers in zogeheten blauwe zones, gebieden in de wereld waar mensen het langst en gezondst leven, eten ook veel groenten en onbewerkt voedsel.

Uit een onderzoek uit 2022 blijkt dat mensen die hun typisch westerse dieet inruilen voor een optimaal dieet - bestaande uit volkoren granen, groente, vis, fruit en noten en met zo min mogelijk rood vlees, suikerhoudende drankjes en bewerkte granen - tot tien jaar langer kunnen leven.

2) Vermaak jezelf met hobby's

Van Nordheim groeide niet alleen op tussen de dieren, hij heeft er ook een grote passie van gemaakt in zijn leven. Zo bezat hij ooit een aap en doet hij nog steeds aan vogels kijken.

De nu 106 jaar oude Britse Katie MacRae begon met tuinieren toen ze twaalf was en houdt die hobby al bijna een eeuw lang vol.

Katie MacRae viert haar 106e verjaardag. Foto: Bolton Clarke

Een analyse uit 2023 onder ruim 93.000 mensen van boven de 65 jaar wees uit dat hobby's zorgen voor een hogere levensverwachting en een groter gevoel van geluk en tevredenheid.

3) Blijf actief

Vooral een fysieke hobby levert veel op. Zo spelen MacRae en de 102 jaar oude Janet Gibbs uit Australië allebei 'bowls' in hun verzorgingshuis. Gibbs deed tot haar 86e ook aan golf. En de 100-jarige Britse Joyce Preston doet nog steeds aan yoga en is gek op wandelen.

Janet Gibbs tijdens een 'tea party' van een Centenarian Club. Foto: Bolton Clarke

Actief blijven terwijl je ouder wordt is heel belangrijk voor een gezond en lang leven, blijkt uit onderzoek.

4) Breng tijd door met vrienden en familie

Van Nordheim heeft een hele goede band met een neef die voor hem zorgt. Francis woont samen met haar dochter. Gibbs heeft een vriendin van 'slechts' 92 jaar oud. En Preston wordt beziggehouden door een heel stel vrienden.

Deze goede relaties met vrienden en familie helpen de 100-plussers om gelukkig en tevreden te zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met goede sociale relaties ouder worden.

5) Doe alles met mate

John Tinniswood uit het Verenigd Koninkrijk, met 111 jaar de oudste levende man ter wereld, doet alles met mate. Dat gold ook voor de Japanse Kane Taneka, de op één na oudste persoon ooit die in 2022 op 119-jarige leeftijd stierf.

Onderzoeksvoorzitter Yumi Yamamoto van LongeviQuest, een organisatie die de leeftijden van 's werelds oudste mensen valideert, vertelde eerder aan Business Insider dat Taneka gewoonte om nooit iets te overdrijven gebruikelijk is onder Japanse 100-plussers.

Yumi Yamamoto en Kikue Taira, de jongere zus van 's werelds oudste broer en zus. Foto: Nomoto Shunki, LongeviQuest

6) Vind je roeping

Veel honderdjarigen stoppen pas op latere leeftijd met werken en zelfs als ze dat doen, blijven ze bezig.

Francis doet het huishouden, MacRae zit in commissies van haar verzorgingstehuizen, Gibbs is gek op luisterboeken en Van Nordheim is een influencer, schrijft boeken en spot vogels.

Het vinden van je roeping kan mogelijk helpen om langer te leven, blijkt uit een onderzoek uit 2019. Door bezig te blijven loop je mogelijk ook minder risico op dementie, aldus een onderzoek uit 2022.

LEES OOK: Wetenschappers hebben een eenvoudige tip om langer en gezonder te leven