OPINIE – Airbnb is opgericht om huiseigenaren en wellicht huurders, de mogelijkheid te geven wat extra geld te verdienen door hun woning of een kamer te verhuren als ze zelf weg zijn.

Idealiter kunnen reizigers een verblijf vinden voor een fractie van de prijs van een (goedkoop) hotel.

Dat leek een goed idee. Maar, zoals veel techstartups, heeft het online verhuurplatform onbedoelde negatieve effecten.

Behalve dat, zijn er nog zes redenen waarom een hotel vaak voordelen heeft ten opzichte van Airbnb.


1. Bij hotels kun je makkelijker inchecken.

Foto: Flickr

Je loopt gewoon naar de receptie als je wilt inchecken in een hotel, dag en nacht.

Inchecken in een Airbnb is zoiets als schatzoeken. Waarschijnlijk weet je het exacte adres pas een paar dagen voor aanvang van je verblijf. En je moet de incheck-mogelijkheden in detail met de host bespreken, dat kan leiden tot gebakkelei over tijdstippen en instructies naar kluisjes en zelfs een bosje waar de sleutel verstopt ligt.

Dit is niet wat je wilt als je uitgeput bent en een jetlag hebt.


2. Hotels zullen je verblijf niet annuleren.

Foto: Reuters

Airbnb straft hosts die reserveringen annuleren. Toch gebeurt het en dat kan je vakantie ruïneren. Zo strandde een reiziger in Tokio, toen haar host het verblijf cancelde zonder enige melding van tevoren, blijkt uit een klacht bij de Amerikaanse consumentenbond. Van dit soort verhalen zijn er meer.

Daar komt nog eens bij dat de annuleringsregels voor gasten niet bepaald soepel zijn. Een hotel zal je verblijf niet onverwachts annuleren. Omgekeerd kun je zelf vaak wel de reservering opzeggen, vaak tot vlak voor aanvang van je verblijf.


3. Hotels hebben een conciërge.

Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

Geen conciërge betekent nergens je koffers kunnen opslaan als je te vroeg arriveert of later vertrekt. Als je een probleem hebt in een hotel, zal iemand dit snel voor je komen oplossen en je zelfs een andere kamer aanbieden als dit niet lukt.

In een Airbnb ben je overgeleverd aan de goodwill van de host, die wel of niet kan reageren. Tijdens mijn laatste Airbnb-vakantie, waren de lampen gebroken en zat het doucheputje verstopt. Ik liet het de host weten, die mij daarvoor bedankte. Maar hij deed er niets aan en ik zat daar nog een hele week.


4. Op Airbnb komt soms discriminatie voor.

Foto: Joe Scarnici/Getty

Mensen met een andere kleur dan wit, zijn in het verleden afgewezen door Airbnb-hosts. Het platform probeert dit te bestrijden met een anti-discriminatiebeleid.

Maar niet alleen hosts hebben vooroordelen, bleek eerder dit jaar toen een buurman de politie belde toen drie zwarte vrouwen uitcheckten bij hun Airbnb in Californië. Een systeem waarbij individuen kunnen bepalen wie wel en niet in hun huis verblijft, kan makkelijker leiden tot racisme. En dat is moeilijk uit te roeien.


5. Hotels zijn niet per se duurder dan een Airbnb.

Foto: Shutterstock

Zoals de site Quartz al meldde, zijn sommige steden bezig het kostenvoordeel van Airbnb weg te vagen door bijvoorbeeld toeristenbelasting te heffen, zoals ze ook bij hotels doen. Als je daarnaast ook nog de servicekosten voor gasten (die kunnen oplopen tot 20 procent van het nachttarief plus schoonmaakkosten) moet betalen, kun je net zo duur uit zijn als bij een hotel.

De laatste keren dat ik naar een accommodatie zocht, leek Airbnb goedkoper dan een hotel totdat ik alle kosten onder de streep bekeek. Met belasting en schoonmaakkosten, was een Airbnb ongeveer even duur als het hotel dat ik op het oog had, zonder de diensten en voorzieningen die een hotel biedt.


6. Je kunt naar hartelust op je hotelbed springen.

Foto: THX0477/Flickr

Wanneer je in iemands huis verblijft, voel je je verplicht je van je beste kant te laten zien. Je helpt bijvoorbeeld met schoonmaken om te laten zien dat je een goede gast bent.

Verblijf je in een hotel, dan houd je waarschijnlijk ook wel rekening met housekeeping, maar je mag naar hartelust je handdoeken op de grond gooien en op het bed springen, zonder je al te veel zorgen te maken of je daarmee iemands huis beschadigt. Dat is wat je noemt: vakantie.

LEES OOK: 17 gratis dingen waar je naar kunt vragen als je incheckt bij een hotel