Het leven heeft zijn ups en downs. In de startup-wereld is dat niet anders.

Voor ieder bedrijf dat uitgroeit tot een miljardenbusiness, zijn er ook talloze startups die het niet halen. Hoe enthousiasmerend ze ook zijn met hun energieke oprichters, innovatieve ideeën en vaak ook: pingpongtafels en handgeschreven briefjes aan klanten.

Nu het jaar op zijn einde loopt, blikken we terug. Een paar van de startups die enorme bedragen wisten binnen te halen, bleken de tand des tijds toch niet te doorstaan. Alles bij elkaar haalden ze miljoenen op. Dat geld is nu verdampt, weg. Investeerders hebben pech.

Dit zijn een paar van de best gefinancierde startups die het eind van 2017 niet hebben gehaald:


Abel: 2016 — november 2017

abel taxi amsterdam

Gefinancierd door: Transdev, het bedrijf achter Veolia en Connexion

Afgelopen vrijdag werd officieel de stekker uit Abel getrokken: de Amsterdamse Uber-concurrent waar je een stoel boekt in plaats van een hele taxi. Het bedrijf werd mede opgericht door de 29-jarige David Baars telde op het laatst zo'n vijftig taxi's en meer dan 150 chauffeurs. Reden van het einde? Volgens Transdev had Abel te maken met hevige concurrentie en overcapaciteit op de Amsterdamse markt.

Het internationale vervoersconcern vindt de afgelopen twee jaar met Abel geen weggegooid geld. “Door zelf te investeren in Abel hebben we nog meer kennis en ervaring opgedaan met vraaggestuurd  vervoer”, licht Bart Schmeink, ceo van Transdev Nederland, toe. Daardoor kon Transdev immers met technologie experimenteren die nu ook elders wordt toegepast, bijvoorbeeld bij de vervoersdienst Breng flex in de regio rond Arnhem en Nijmegen.


Yippie!: 2013 — maart 2017

Maurice-Kroon-Yippie

Gefinancierd door: Yippie! is in het begin gefinancierd door de zwager van oprichter Maurice Kroon en later via een paar investeringsronden en een crowdfunding-campagne.

“Yippie! is even met pauze”, stond er begin maart op de website van de Amsterdamse startup. In een interview met Emerce gaf CEO Maurice Kroon uitleg: het bedrijf is failliet.

De startup ontwikkelde een browserplugin die meekijkt tijdens het online shoppen, en automatisch signaleert of een product in een andere webwinkel goedkoper is. Ook is er een app, waarbij je de barcode van een product in de winkel kunt scannen om de prijzen elders te vergelijken. Zo'n 70.000 consumenten maakten gebruik van de prijsvergelijker waarbij Yippie! een commissie kreeg bij de verkoop van een product.

Slecht ging het niet. In 2015 ontving het bedrijf nog een prijs voor Beste Retail Innovatie en een Accenture Innovation Award. In acht maanden tijd verdrievoudigde het team en wist het deals te sluiten met Talpa, Burger King en Nuon. Volgens Kroon zijn er een paar 'domme en klassieke bedrijfsfouten gemaakt' toen het bedrijf te hard wilde groeien. Hij heeft aangegeven een nieuwe product te lanceren, daar is tot dusver nog niets over bekend.


Blue4Green: 2008 — maart 2017

2016-11-17 16:01:37 MUIDERBERG - Koeien in de stal bij een melkveehouderij. ANP XTRA KOEN SUYK

Gefinancierd door: Blue4Green was een samenwerkingsverband tussen universiteiten, onderzoeksinstituut TNO en Philips. Ook investeringsmaatschappij PPM Oost participeerde.

Jarenlang was het Enschedese technologiebedrijf Blue4Green een van de meest veelbelovende startups van Nederland. Het bedrijf ontwikkelde een mobiel laboratorium voor veehouders en dierenartsen. De startup wilde het antibioticagebruik verminderen en het welzijn van dieren verbeteren.

En dat deden de oprichters - student Erik Staijen van Universiteit Twente en Daan Sistermans, oud-directeur bij Redbull Nederland - niet onverdienstelijk. In 2009 werd de startup uitgeroepen tot 'beste jonge techbedrijf' en Staijen werd in Davos uitgenodigd om met wereldleiders te praten.

Begin dit jaar ging het bedrijf alsnog failliet, vanwege een schuld van bijna een miljoen euro, doordat financiers zich terugtrokken. "In Nederland werkte het meestal wel goed, maar bij heel warm weer met een hoge luchtvochtigheid kon je er niet van op aan," erkende Staijen tegen Tubantia.

Op dit moment zijn er gesprekken gaande over een eventuele overname, zo laat de betrokken advocaat aan Business Insider weten. In januari hoopt hij meer te weten over de toekomst van Blue4Green.


Justnuts: 2011 — mei 2017

justnuts

Justnuts werd in 2011 opgericht door ondernemers Erik van Gangelen en Thijs van den Munckhof. Zij slaagden erin om hun biologisch geteelde noten en notenrepen in de schappen te krijgen van supermarkten als Jumbo en Albert Heijn. Vorig jaar wist het bedrijf nog een half miljoen euro op te halen bij investeerders.

Toch maakte de onderneming sinds de oprichting oplopende verliezen. In de eerste zes jaar van het bestaan ruim één miljoen euro.

In mei dit jaar viel het doek voor Justnuts. Volgens curator Jan Dorrepaal komt dat door het vertrek van Albert Heijn als grote klant en door de toegenomen concurrentie. Toen de aandeelhouders eerder dit jaar weigerden om opnieuw geld in het bedrijf te steken, kon de Duitse leverancier Schock niet meer worden betaald. Het bedrijf ging failliet en werd vervolgens voor 40.000 euro verkocht aan de Duitsers.


Nectar: 2012 — oktober 2017

2015-03-16 13:34:07 WEESP - Leerlingen bekijken de werking van een 3d printer op de ‘School voor de toekomst’ tijdens een pilot op de Jozefschool. Het doel van dit project is om 21st century skills en programmeren een vast onderdeel te laten zijn in het curriculum op alle scholen. Microsoft Nederland en trainingspartner IT Randsteden stimuleren deze ontwikkeling door mee te denken over hoe deze nieuwe vaardigheden een plek kunnen krijgen in het leerprogramma. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Gefinancierd door: Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) en TIIN Capital (The Informal Investors Netwerk)

Het Arnhemse technologiebedrijf Nectar 3D ging afgelopen oktober failliet. De startup van Nick Wilderink en Stein de Haan ontwikkelde gebruiksvriendelijke, professionele 3D-printers. Ze mikten daarmee op het segment tussen consumenten en grotere corporates, met een productprijs van 5000 euro.

Opvallend feitje: afgelopen april maakte het bedrijf bekend één miljoen euro te hebben opgehaald bij Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) en The Informal Investors Network (TIIN). Rond dezelfde tijd werd ook de Nectar One gelanceerd, een nieuw model.

De investering kwam er, "maar op basis van de markt en de benodigde vervolginvesteringen hebben we besloten om te stoppen", laat Wilderink in een reactie aan Sprout weten. De afzet was een stuk lager dan de verwachtingen.


Tinker Travel: 2012 — juni 2017

2013-04-07 13:47:49 ROTTERDAM - Trainer Henk ten Cate traint voor de eerste keer de spelersgroep van Sparta Rotterdam. ANP MARCO DE SWART

Gefinancierd door: onder andere voetbaltrainer Henk ten Cate

Tinker werkte de afgelopen jaren samen met reisorganisaties als TUI Nederland en de Sundio Group. Het idee? De startup richtte zich specifiek op het vervoeren van mensen van en naar vliegvelden in Nederland en een paar andere landen. Het Amsterdamse platform had geen eigen taxi's, maar reserveerde ritten bij regionale taxibedrijven.

Half juni bleek dat de opgerichte startup al langer kampte met grote financiële problemen. Volgens vakwebsites TravelPro en TaxiPro moest de vervoermakelaar nog tonnen betalen aan honderden taxibedrijven. Uit publicaties van Radar blijkt dat Tinker een spoor van ontevreden klanten en vervoerders heeft achtergelaten.

Het bedrijf had onder andere plannen om zich te ontwikkelen tot een luchtvaartmaatschappij, waar ook andere ondernemingen zouden worden ingehuurd voor het daadwerkelijke vervoer. Al snel namen de problemen toe en kondigde een aantal aandeelhouders aan een onderzoek naar wanbeleid in te stellen.

Volgens aandeelhouders van Tinker Travel zou voetbaltrainer en aandeelhouder van Tinker Henk ten Cate het bedrijf richting een faillissement hebben gestuurd om het te kunnen doorverkopen. Ten Cate verklaarde tegen NOS dat hij is misleid door Tinker Travel.

LEES OOK: De overheid is bang dat je een Lamborghini koopt, als je in één keer bij je pensioenpot kan – die kans is niet zo groot