Nederland wil de frequenties voor de volgende generatie van supersnel mobiel internet in 2020 en 2021 gaan veilen. De 5G-veiling moet zeker 900 miljoen euro opleveren, zegt het kabinet.

Heet hangijzer: mag de Chinese telecomreus Huawei meedoen? Huawei ligt vooral in de VS onder vuur vanwege het risico dat het Chinese bedrijf in theorie gedwongen zou kunnen worden om spionage door de Chinese overheid te faciliteren.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is donderdag gestart met een consultatie over de veelbesproken 5G-veiling.

5G-veiling beladen door positie van Huawei

De veiling is een politiek gevoelig onderwerp, omdat er onder meer vanuit de Tweede Kamer angst heerst dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarom stelde het kabinet extra eisen aan de telecomproviders die een gooi mogen doen naar een frequentie voor het snelle netwerk.

Telecomaanbieders in Nederland “kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage”, voegt Keijzer daar vandaag aan toe. De staatssecretaris hint vermoedelijk op bedrijven als het Chinese Huawei, waarover grote zorgen leven.

Ook neemt het kabinet maatregelen om een te sterke marktpositie van een van de telecombedrijven te voorkomen. Bedrijven mogen over maximaal 40 procent van het totaal aantal frequenties beschikken, zodat er minstens drie partijen zijn die “openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G” aanbieden.

Huawei levert wel goede spullen

Belangrijke vraag is of Huawei helemaal zou moeten worden uitgesloten van de 5G-veiling in Nederland, of alleen van de meest gevoelige delen van het netwerk. Dat laatste is een optie waar de politiek nog mee worstelt. Verschillende telecomspecialisten stelden eerder dit jaar dat er flinke risico’s kleven aan het gedeeltelijk uitsluiten van het Chinese bedrijf.

Zo zei Michel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland, tegen het FD dat herleidbare vertrouwelijke persoonsgegevens en informatie ook in de randen van het netwerk staan. “Voor de veiligheid heeft het uitsluiten uit de kern weinig zin.”

Probleem voor veel landen is dat Huawei technologisch waarschijnlijk zeer goede 5G-technologie kan aanbieden, tegen een scherpe prijs. Daar staat tegenover dat Huawei weliswaar officieel een privaat bedrijf is, maar dat de autoritaire Chinese staat bedrijven uit dat land altijd kan dwingen om aan bepaalde overheidseisen te voldoen. Wat voor het imago van Huawei ook niet helpt is dat oprichter Ren Zhengfei een ex-officier is uit het Rode Leger.

Deze grafiek van databureau Statista van augustus dit jaar laat zien welke landen Huawei omarmen en waar de Chinezen het lastig hebben.

Lees meer over Huawei: