• 55-plussers vinden onvoldoende geschikte nieuwe woningen. Dat zorgt voor problemen met de doorstroming op de huizenmarkt.
  • In plaats van een nieuw huis te kopen, kiezen 55-plussers nu vaak voor het verbouwen van hun huis, zo blijkt uit hypotheekgegevens van De Hypotheker.
  • Van zogenaamde levensloopbestendige woningen zijn er momenteel ongeveer 350.000 te weinig.
  • Lees ook: Gemeenten willen betere doorstroming van ouderen om de woningmarkt vlot te trekken

Omdat de koopwoningen die vrijkomen op de huizenmarkt vaak niet voldoen aan de eisen van 55-plussers blijven zij zitten waar ze zitten. Dit gaat ten koste van de doorstroming op de huizenmarkt, constateert intermediair De Hypotheker op basis van een analyse van hypotheekaanvragen.

Volgens De Hypotheker zoeken 55-plussers vaak een woning in de eigen omgeving, dicht bij voorzieningen als winkels en cultuur en het liefst gelijkvloers. Omdat er nauwelijks woningen vrijkomen die voldoen aan die behoefte kiezen zij ervoor niet te verhuizen, maar in hun woning te blijven en deze te verbouwen. Zo willen zij hun eigen woning levensloopbestendig maken, zodat zij er langer kunnen blijven wonen. 

De hypotheekadviseur baseert zich op eigen cijfers over het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers voor het verbeteren van de eigen woning. In het eerste kwartaal van dit jaar gebeurde dit volgens De Hypotheker ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. En de toename lijkt zich door te zetten, want in april en mei was ook sprake van aanzienlijke stijgingen.

Tegelijkertijd loopt het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning in deze leeftijdscategorie juist flink terug.

Van levensloopbestendige woningen zijn er momenteel ongeveer 350.000 te weinig. Zolang dat niet verandert zullen 55-plussers minder snel verhuizen en kiezen voor het aanpassen van de bestaande woning.

Verhuizing van een ‘empty nester’ brengt de meeste verhuisbewegingen op gang

Ook uit eerdere rapporten bleek een soortgelijke situatie, 55-plussers en senioren zouden weinig zin hebben om te verhuizen naar een dure kleinere woning die wellicht niet eens voldoet aan hun eisen.

Om zoveel mogelijk huishoudens aan een geschikte woning te helpen, moeten nieuwbouwwoningen specifiek voor 55-plussers worden gebouwd in plaats van starterswoningen. De verhuizing van een ‘empty nester’ brengt de meeste verhuisbewegingen op gang, concludeerde een rapport van Dynamis, gebiedsontwikkelaar AM en datamarketingconsultant Whooz in 2021.

"Mijn hele leven kon ik geen woonruimte vinden. En nu willen ze dat ik plaatsmaak voor een gezin. Maar ik wil niet weg. Mijn huis is aangepast en de buren zijn heel gezellig", illustreerde een vrouw haar woonsituatie tegenover de Volkskrant.

Volgens commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker is het cruciaal dat er snel meer seniorenwoningen bijkomen. "Als deze groep huizenbezitters in beweging komt, komen immers ook woningen vrij voor starters en doorstarters." Daarmee herhaalt hij eigenlijk recente opmerkingen van de Vereniging Eigen Huis (VEH) met dezelfde strekking.

Een deskundige van ABN AMRO stelde eerder dit jaar al dat veel ouderen nu wel willen verhuizen naar een seniorenwoning, maar dat toch niet doen omdat er geen passend en betaalbaar aanbod is. Volgens de bank zou Nederland de komende jaren daarom minimaal 400.000 tot 500.000 nieuwe seniorenwoningen nodig hebben.

Lees over doorstroming op de woningmarkt ook: