ANALYSE – Alle signalen rond cryptomunten en dan vooral de bitcoin, wijzen op een markt met een hoog zeepbelgehalte. De kans op een crash is groot. De interessante vraag is vooral: wat gebeurt er daarna?

Op de markt van cryptomunten die via decentrale computernetwerken worden beheerd, gelden andere wetten voor de bewegelijkheid van koersen.

Waar op de aandelenmarkt vaak wordt gesproken van een crash als brede indices binnen korte tijd 20 procent dalen, is bijvoorbeeld voor de bitcoin een stijging of daling van meer dan 20 procent binnen een week niet ongewoon.

Om voor de bitcoin van een crash te spreken, moet je dus eerder denken aan een daling vanaf een piekniveau van 60 procent of meer. Er zijn genoeg redenen waarom een dergelijke terugval kan optreden.

1. De bitcoin heeft geen duidelijk onderliggende economisch model

Reguliere valuta weerspiegelen de kracht van een nationale economie. Voor de bitcoin geldt dat de onderliggende ‘economie’ in absolute zin nog bijzonder klein is en niet erg hard groeit. Het aantal daadwerkelijke transacties met bitcoin bedraagt dit jaar gemiddeld een schamele 300.000 per dag en is sinds de start van het jaar met ongeveer 40 procent gestegen.

De meest recente piek van zo'n 400.000 transacties per dag stelt echter nog bijna niets voor vergeleken met de dagelijkse handel in euro's en dollars.

De discrepantie tussen het aantal transacties en de koersstijging van de bitcoin met 2.000 procent over de afgelopen twaalf maanden is gigantisch en berust louter op 'hoop' dat de bitcoin breder gebruikt gaat worden. Dat is niet een erg solide basis voor een dergelijke koersstijging.

2. Het aantal transacties met bitcoin wordt beperkt door de technische opzet van het onderliggende netwerk

Het netwerk wordt beheerd door verschillende, tamelijk anarchistisch opererende groepen bitcoinontwikkelaars. Zij hebben de sleutel tot verdere expansie in handen, maar kunnen op geen enkele wijze ter verantwoording worden geroepen door gebruikers.

Bitcoinbezitters hebben zodoende geen enkel houvast ten aanzien van de technische opzet van het netwerk op de korte of langere termijn.

Vergelijk dat eens met de opkomst van bedrijven als Google, Apple, Facebook en Amazon. Stuk voor stuk geleid door duidelijk identificeerbare personen met een duidelijk identificeerbare toekomstvisie. Bovendien worden Sergey Brin, Larry Page, Tim Cook, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos op de beurs afgerekend op financiële resultaten en de uitvoering van hun visie.

Niets van dit alles bij het bonte gezelschap dat de toekomst van de bitcoin bepaalt - en toch een koersstijging van 2.000 procent in twaalf maanden.

3. Het ontbreken van overheidsregulering omtrent de bitcoin betekent dat criminelen vrij spel hebben

Wanneer je als bonafide bitcoinbezitter de cryptomunt verkoopt voor dollars of euro's, is de kans dat je 'zwarte' dollars of euro's van een drugshandelaar of een andere crimineel ontvangt vele malen groter, dan wanneer je bijvoorbeeld euro's bij de bank inwisselt voor dollars.

Banken zijn gebonden aan strenge regulering rond witwassen en moeten bij grotere geldtransacties de identiteit van hun klanten checken.

Hoe groter de vooralsnog ongereguleerde bitcoinmarkt wordt, des te groter de kans dat overheden ingrijpen en de handel aan banden leggen om criminele geldstromen in te dammen. Met mogelijk grote gevolgen voor de koers van de bitcoin.

4. De handel in termijncontracten voor de bitcoin maakt het mogelijk om zonder bitcoins te bezitten te speculeren op stijgingen en dalingen van de cryptomunt

Met de bitcoin futures die zondag zijn geïntroduceerd is het mogelijk om indirect op een prijsdaling van de bitcoin te speculeren, waardoor een 'negatief sentiment' grotere invloed kan krijgen op de bitcoinhandel zelf.

5. De extreem lage rentestanden zorgen ervoor dat er ook met geleend geld wordt belegd in bitcoin

Dat signaleert  Business Insiders' Jim Edwards. Zo is naar schatting bij 30 procent van de mondiale bitcoinhandel (en 80 procent van de Japanse handel!) al sprake van een hefboom van 15 - dat wil zeggen dat op er per 1 euro eigen inleg voor 15 euro aan geleend geld bij gaat. Dit betekent ook dat op het moment dat centrale banken rentes gaan opschroeven, bitcoinhandelaren die veel met geleend geld werken, snoeihard geraakt kunnen worden.

Bitcoin en de blockchain

Genoeg redenen dus om sceptisch te zijn over de ongekende koersstijgingen van de bitcoin. Ter verdediging wordt vaak gewezen op het verschil tussen speculatieve hypes en de onderliggende blockchaintechnologie: het openbare digitale logboek waarin alle transacties van de bitcoin worden vastgelegd.

De potentiële kracht van blockchain is dat directe ruil van een dienst of product tegen geld mogelijk is zonder tussenkomst van derden, zoals banken of notarissen.

Hier dringt zich de parallel op met de opkomst van internet in de tweede helft van de jaren negentig. Iedereen begreep dat internet de wereld zou transformeren, Maar dat betekende niet dat alle dotcombedrijfjes die in de jaren negentig opkwamen, een valide verdienmodel hadden.

Dat laatste bleek ook bij de dotcomcrisis op de beurs, toen de waarde van internetaandelen in het jaar 2000 vanaf het piekniveau met 1.755 miljard dollar daalde tot 1.200 miljard dollar, een min van 60 procent.

Ter vergelijking: de hele cryptomarkt is momenteel bijna 450 miljard dollar waard, waarbij de bitcoin in z'n eentje 280 miljard dollar voor z'n rekening neemt.

De dotcomcrisis betekende niet het einde van internet. Integendeel. En hetzelfde geldt waarschijnlijk voor blockchaintechnologie ná een instorting van cryptomunten. Daarom twee voorbeelden die illustreren hoe het de bitcoin zou kunnen vergaan, na een grote cryptocrash.

Globe.com: R.I.P. op het internetkerkhof

In 1995 werd het internetbedrijf TheGlobe.com opgericht, een soort socialmediasite avant la lettre. Gebruikers konden zelf 'content' creëren en delen. In 1998 ging het bedrijf naar de beurs en steeg het aandeel op de introductiedag met liefst 606 procent!

Het onderliggende advertentiemodel bleek echter niet solide. Tijdens de dotcomcrash ging TheGlobe.com ten onder. De beursnotering bleef echter bestaan en de koersgrafiek ziet er als volgt uit.

(klik voor uitvergroting)

Amazon: de webwinkel waar iedereen koopt

Het verhaal van Jeff Bezos'Amazon.com laat iets anders zien. Ook hard geraakt tijdens de dotcomcrash: van pakweg 7 dollar per aandeel, naar ruim 100 dollar per aandeel, en weer terug naar minder dan 10 dollar.

Maar in de jaren daarna wist Bezos investeerders te overtuigen om in te zetten op een meedogenloze expansiestrategie, gericht op het verwerven van marktaandeel in zoveel mogelijk landen. Winst was iets voor later. Anno 2017 is Amazon de machtigste webwinkel ter wereld en Bezos de rijkste man ter wereld.

Het aandeel Amazon is in twintig jaar tijd met ongeveer 60.000 procent gestegen...

(klik voor uitvergroting)

LEES OOK: Waanzinnige beursvoorspellingen voor 2018: bitcoin naar $60.000 en terug naar $1.000 en eigenaar WeChat groter dan Apple

 

(ADV) Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden