Dit weekend gaat het echt gebeuren. De beurs van Chicago gaat futures aanbieden voor bitcoin. Dit zijn beleggingsproducten waarbij je afspreekt een onderliggende waarde (van olie en graan tot bitcoin) tegen een vooraf bepaalde prijs in de toekomst te kopen of verkopen.

Maar met de bitcoinfutures is wel iets bijzonders aan de hand. Bitcoinfutures worden namelijk op de afloopdatum (waarop de verkoper moet leveren en de koper moet betalen) afgewikkeld in contanten. Anders gezegd: er vindt geen utiwisseling plaats van dollars en bitcoins.

Wat gebeurt er dan wel? Het verschil tussen de afgesproken verkoopprijs in het termijncontract en de actuele dagkoers van bitcoin in dollars op het afloopmoment van het contract, wordt verrekend – en bepaalt winst dan wel verlies.

Hierdoor kan de markt voor bitcoinfutures veel meer uitdijen dan die voor bitcoins zelf. De futuremarkt voor goud is bijvoorbeeld tien keer groter dan de fysieke goudmarkt.

Futures in contanten verrekenen, verlost beurzen zoals die termijnmarkt van Chicago van verplichtingen rond de levering van bitcoins en het garanderen van de veiligheid van transacties.

Lees hoe de bitcoin-futures in cash precies werken op finanzen.nl »

(ADV) Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden