Donald Trump zal naar verwachting binnen een week zijn running mate benoemen. Dat is de kandidaat die vicepresident zal worden als Trump verkozen wordt tot president in november.

Volgens meerdere bronnen heeft Trump de lijst van kandidaten teruggebracht naar drie: de gouverneur van North Dakota Doug Burgum, de Senator van Florida Marco Rubio en de Senator van Ohio JD Vance.

Maar het is ook nog steeds heel goed mogelijk dat de oud-president zijn keuze op iemand anders laat vallen.

Trump zei maandag in een interview met Fox News dat het rampzalige debat van president Joe Biden een beetje heeft meegespeeld in zijn beslissing, nu er een kleine kans is dat Biden afhaakt.

Als hij in november wint, zal het de laatste termijn zijn in het Witte Huis voor Trump. Amerikaanse presidenten mogen namelijk maar maximaal twee termijnen dienen. Dit betekent dat zijn vicepresident iemand is die de partij graag als de nieuwe presidentskandidaat voor 2028 zou hebben.

Dat zijn details waar Trump in 2016 geen rekening mee hoefde te houden. Dus, met dat in gedachten, zijn dit de vijf Republikeinen die volgens Business Insider het meeste kans maken om vicepresident te worden:

1. De senator van Ohio, JD Vance

Senator JD Vance, een Republikein uit Ohio, zou wel eens een van de jongste vicepresidenten in de geschiedenis van de VS kunnen worden. Foto: Andrew Harnik/Getty Images.

De 39-jarige Vance heeft zijn "Never Trump"-verleden ver achter zich gelaten en is politiek gezien de afgelopen jaren volledig in de richting van Trump geschoven. Vance was er ook snel bij om naar New York te reizen om zijn steun te betuigen tijdens de rechtszaak tegen de voormalige president.

Vance heeft er geen moeite mee om het gedachtegoed van Trump uit te dragen in de Amerikaanse Senaat. Het is een bijzondere draai die de senator van Ohio in de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Als de keuze op hem valt, zou dat de verwachting bevestigen dat Trump zijn tweede regering gaat vullen met loyalisten. Maar Vance zou waarschijnlijk weinig doen om Trump aantrekkelijker te maken voor zwevende kiezers.

Als voormalig durfkapitalist heeft Vance banden met meer conservatieve ondernemers in Silicon Valley, die zouden kunnen helpen om de fondsenwerving van Trump op te krikken.

2. De gouverneur van North Dakota, Doug Burgum

Gouverneur Doug Burgum van North Dakota. Foto: Ethan Miller/Getty Images.

De gouverneur van North Dakota, Doug Burgum, heeft een ding dat erg in z'n tegendeel werkt: hij is relatief onbekend.

Burgum wordt wel gesteund door een aantal belangrijke Republikeinse partijleden en supporters. Zo heeft hij de eindredactie van de Wall Street Journal achter zich, die wordt beschouwd als de stem van het establishment van de Republikeinse partij. Ook Kevin O'Leary, een van de miljonairs van Shark Tank, en andere Wall Street-types steunen Burgum.

Burgum zou te veel op Pence kunnen lijken om door de selectie te komen. Maar hij runde wel een eigen softwarebedrijf voor hij de politiek inging. Dat bedrijf verkocht hij in 2001 voor meer dan 1 miljard dollar aan Microsoft, wat betekent dat Burgum een dikke cheque zou kunnen uitschrijven aan de campagne van Trump.

3. De senator van Florida, Marco Rubio

Voormalig president Donald Trump voerde campagne voor senator Marco Rubio tijdens de midterms van 2022. Foto: Joe Raedle/Getty Images.

Als Rubio een andere staat zou vertegenwoordigen dan Florida, zou hij bovenaan onze lijst staan. Dat komt omdat de grootste hindernis voor Rubio waarschijnlijk niet iets uit zijn verleden is, maar het feit dat hij in dezelfde staat woont als Trump.

Zoals Politifact uitlegt, wordt de grondwet zo geïnterpreteerd dat kiesmannen uit dezelfde staat niet mogen stemmen voor een president en vicepresident die ook in die staat wonen. Dat betekent dat Trump en Rubio samen de 30 kiesmannen van Florida zou kunnen verliezen, zelfs als ze de staat qua stemmen zouden winnen. Rubio zou bereid zijn om te verhuizen, maar die beslissing moet hij dan wel snel nemen.

Hij is geen Trump-aanhanger zoals Vance, maar Rubio werkte vier jaar lang zonder problemen met de president samen. Ook heeft hij laten zien dat hij op belangrijke punten, kan samenwerken met de Democraten.

4. De senator van South Carolina, Tim Scott

Voormalig president Donald Trump staat lachend achter senator Tim Scott van South Carolina. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP via Getty Images.

Scott staat vanaf het begin op de shortlist van Trump. Mede omdat hij een kandidaat is die de aantrekkingskracht van Trump kan vergroten onder een kiezersgroep die normaal gesproken niet zo gecharmeerd is van de oud-president: de Afro-Amerikaanse kiezer.

Het politieke actiecomité van Scott heeft 14 miljoen dollar vrijgemaakt voor Trump om kiezers van kleur mee te kunnen benaderen. Hij heeft daarmee laten zien dat hij in staat is om fondsen te werven, wat in de aanloop naar de Republikeinse conventie zeer wordt gewaardeerd.

Als Trump de 58-jarige senator kiest, zou dat een historische keuze zijn. Scott zou de eerste zwarte, Republikeinse vicepresident zijn en medewerkers van Trump zouden er dan ook bij hem op aangedrongen hebben Scott te kiezen.

5. De afgevaardigde van New York, Elise Stefanik

Afgevaardigde Elise Stefanik uit New York was een van de eerste die Trumps kandidatuur steunde in 2024. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images.

Elise Stefanik heeft zich duidelijk een bondgenoot van Trump getoond. Ze steunde zijn kandidatuur voor 2024 vanaf het prille begin. Ze maakte zich geliefd bij zijn politieke basis door Trump te verdedigen tijdens de eerste motie van wantrouwen die tegen hem werd ingediend als president.

De New Yorkse komt uit een staat die nooit op Trump zal stemmen, maar tal van studies tonen aan dat het niet perse belangrijk is dat de thuisstaat van de vice-president op hem of haar stemt. Toch zou de keuze voor Stefanik historisch zijn, ze zou pas de vierde vrouw zijn die als vicepresident van een van de twee partijen deelneemt.

Republikeinen, en dan vooral Trump, hebben moeite met het winnen van de stem van vrouwen uit de voorsteden, maar het lijkt er niet op dat een vrouwelijke vicepresident dat probleem automatisch zou gaan oplossen.

LEES OOK: Hoe Donald Trump van criticaster van de bitcoin veranderde in ‘crypto-president’ (Engels)