Het filmpje van presentator Arjen Lubach over de absurde Amerikaanse voorliefde voor vuurwapens is viral gegaan, ook in de VS.

Maar gezien de krachtige wapenlobby in de Verenigde Staten zal dat geen enkel verschil maken.

De National Rifle Association (NRA) vertegenwoordigt minder dan een vijfde van alle Amerikaanse wapenbezitters, maar is toch de bekendste en krachtigste wapenlobby van de Verenigde Staten.

Al decennialang blokkeert de NRA met succes maatregelen van de federale overheid die de rechten van wapenbezitters inperken, waaronder een door de overheid gefinancierd onderzoek naar vuurwapengeweld en een voorstel om aanvalswapens te verbieden.

De NRA spendeert miljoenen om het Congres en het Witte Huis te beïnvloeden en de eigen agenda door te drukken. En de financiële daadkracht blijft maar groeien.

De groep heeft in de eerste helft van dit jaar al meer geld uitgegeven aan de lobby voor de rechten van wapenbezitters dan in heel 2016 bij elkaar.


De NRA is opgericht in 1871, maar begon pas een eeuw later serieus het beleid te beïnvloeden. Na de Gun Control Act van 1968 begon de NRA politiek actiever te worden en stelde het een speciaal actiecomité in dat politici steunt die vóór de rechten van wapenbezitters zijn.

In 1977 was de lobbyclub flink gegroeid en werd de samenwerking gezocht met conservatieve leden in het Congres om soepeler regels voor wapenbezit mogelijk te maken, gebruikmakend van de brede verspreiding van de leden tot in de haarvaten van de Amerikaanse samenleving.

Tegenwoordig staat het wapendebat bol van de verdeeldheid, zeker na schietpartijen zoals die in Las Vegas waar 58 mensen omkwamen. Veel mensen die wapenbezit aan banden willen leggen geven de agressieve lobby en de dramatische retoriek die de NRA gebruikt de schuld van de polarisatie in het debat, maar de lobbyclub zegt de missie te hebben om "de Amerikaanse grondwet de beschermen en verdedigen."

Terwijl er een aantal onderwerpen over wapenbezit is waar de meerderheid van de Amerikanen het over eens is, blijft de invloed van de NRA op het wapendebat groot. Hier is te zien hoe machtig de groep echt is:


Hoewel de sigaretten-, farmaceutische en verzekeringsindustrie vele malen meer geld spendeert, heeft de NRA meer dan 10 keer zoveel te besteden als Everytown, de grootste groep tegen wapenbezit in de VS.


De NRA is vooral actief tijdens presidentscampagnes, waarin het miljoenen besteedt aan kandidaten die voor ruime rechten voor wapenbezitters zijn en kandidaten aanvallen die wapenbezit aan banden willen leggen. In aanloop naar de verkiezingen van 2016 kreeg Donald Trump de steun van de NRA en Hillary Clinton tegengas.


De NRA doneert ook tienduizenden dollars aan kandidaten en leden van het Congres van beide partijen, maar de Republikeinen krijgen verreweg het meest. De eerste 81 congresleden die in hun loopbaan het meeste geld ontvingen van de NRA zijn allemaal Republikeinen.


En dat heeft een duidelijk effect op hoe Amerikanen de NRA zien. De invloed heeft wapenbezitters en niet-wapenbezitters verdeeld.


Er zijn ook beduidende verschillen in hoe NRA-leden en niet-NRA-leden aankijken tegen beleidsvoorstellen over wapenbezit - zelfs tussen Republikeinse wapenbezitters onderling.


LEES OOK: Voor 44 bitcoin kun je burger van Vanuatu worden – met toegang tot 113 landen

MIS OOK NIET: 6 inside tips van stewardessen voor als je gaat vliegen