De Pacifische eilandstaat Vanuatu accepteert als eerste land bitcoin van mensen die staatsburger willen worden. Het burgerschap kost 200.000 dollar en tegen de huidige marktprijs betekent dat 43,64 bitcoin.

Vanuatu is lid van de Commonwealth en het staatsburgerschap geeft recht op visumvrij reizen naar 113 landen, waaronder Groot-Brittannië, Rusland en alle EU-landen.

Vanuatu maakt ook reclame met lage belastingen voor mensen die staatsburger willen worden. Je krijgt een tweede paspoort in een land dat geen vermogensheffingen en inkomstenbelasting oplegt.

“Er blijven wat verdachtmakingen rond het gebruik van cryptomunten voor financiële transacties. Sommige mensen vrezen dat het gekoppeld kan zijn aan ongewenste activiteiten”, zegt directeur James Harris van het Vanuatu Information Centre Network. “Maar het tegendeel is waar. De hele historie van de creatie en de transacties van een bitcoin zijn zichtbaar in het totaal transparante grootboek van de cryptomunt.”

Elite-visa in Thailand

In de migratie-industrie gaan vele miljarden euro’s om, waarbij overheden visa en paspoorten aanbieden in ruil voor investeringen in lokale ondernemingen en vastgoed. Dat leidt wereldwijd tot steeds meer onzekerheid over grenzen en immigratie.

Eerder dit jaar begon de Thaise regering met het aanbieden van elite-visa voor rijke buitenlandse burgers die voor zo'n 2.500 euro per jaar in het land kunnen wonen.

Er zijn zeven verschillende pakketten met het 51.000 euro kostende Elite Ultimate Privilege-programma als duurste. Daarvoor kan je twintig jaar in het land wonen tegen een 510 euro lidmaatschap per jaar. Bij die prijs inbegrepen is VIP-toegang tot overheidskantoren die alles rond immigratie, rijbewijzen en werkvergunningen regelen.

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier