“Er is iets aan de hand in de wereld. Een situatie waar we echt iets aan moeten doen.”

Presentator Arjen Lubach keek zondagavond serieus de camera in om een groot probleem te bespreken. Aanleiding is de schietpartij in Las Vegas, waarbij 59 mensen om het leven zijn gekomen.

Sinds 1999 vonden er 18 grote dodelijke schietpartijen plaats in de VS. Daarnaast zijn er vele kleine incidenten met vuurwapens, waarbij dit jaar alleen al 11.000 Amerikanen omkwamen.

Het verkrijgen van een wapen is in de meeste staten in de VS relatief eenvoudig. Toch doet de politiek bar weinig om de wapenwet strenger te maken. Het bezit van een vuurwapen is immers een grondrecht.

Nonsensical Rifle Addiction, oftewel NRA, daar lijden Amerikanen volgens Lubach aan. Niet toevallig ook de afkorting van de National Rifle Association, de belangenclub die strijd voor het recht van burgers om vuurwapens te bezitten. In een video van drie minuten kaart Lubach op satirische wijze het probleem aan.

Het is niet de eerste keer dat Lubach zich richt tot de VS. Eerder maakte hij al een hilarische promovideo waarin hij Nederland aanprijst bij de kersverse president Donald Trump. Het filmpje werd miljoenen keren bekeken en door makers in andere landen gekopieerd.

Ook zijn parodie op Game of Thrones was een wereldwijde hit. Lukt het Lubach om met deze video opnieuw viraal te gaan?

Lees ook op Business Insider

Bekijk het item uit Zondag met Lubach hieronder terug: