Op 13 december is het ‘groene zaterdag’, de dag dat naar verwachting de meest kerstbomen worden gekocht in Nederland. Waar moet je op letten en hoe zit het met de prijzen?

In de aanloop naar kerst gaan miljoenen Nederlanders zoek naar hun ideale kerstboom. Die zijn er in vele soorten, maten en prijzen. Wat zijn de belangrijkste keuzes die je daarbij kunt maken?

Business Insider zocht naar nuttige tips en helpt je op weg, inclusief een prijzenindex van de populairste bomen.

1) Met of zonder kluit

Een vraag van levensbelang: ga je voor de wegwerpboom of kies je er eentje die je kunt (her)planten?

Kies je voor een kluit (en beter naaldbehoud), dan moet je op een aantal zaken letten om een grotere kans op overleven te hebben. Zo moet de kluit ongeveer even zwaar zijn als de boom; dit kun je testen door de boom vlak boven de kluit vast te pakken en horizontaal te houden.

Bij de kluitbomen is er nog verschil tussen bomen die in een zwarte plastic zak worden geleverd en bomen die zijn geleverd worden in plastic potten. Het laatste type is duurder, maar de boom is dan niet verpot en heeft hogere overlevingskans.

Andere tips: een kleinere boom met kluit heeft meer kans op overleven, geef voldoende water en wacht niet te lang met planten.

De populaire Nordmann vind je overigens minder vaak met kluit, omdat deze een 'penwortel' heeft met weinig zijwortels. Het is hierdoor arbeidsintensief en relatief duur om Nordmannen met kluit te kweken. Voor echte snobs is een Nordmann-met-kluit dus de aangewezen boom.

(bron: bolhuiskerstbomen.nl)

2) Geur en uitval naalden

Een andere bekend dilemma in de kerstbomenwereld is de keuze tussen 'geur' en 'naaldbehoud'. Zo heeft de (groene) fijnspar, de traditionele kerstboom met prikkende naalden, een sterke geur. Maar bij deze relatief goedkope boom vallen de naalden ook snel uit. Ook de blauwspar heeft een pittige geur.

In feite loopt de scheidslijn ook min of meer parallel aan het onderscheid tussen de twee hoofdsoorten kerstbomen: de Picea (dennen, spitse, meer stekelige naalden, vallen sneller uit) en Abies (zilversparren, rechtopstaande, stompe naalden). Overigens ontstaat op dit vlak snel verwarring. Want bijvoorbeeld de groene fijnspar heet in het Latijn Picea abies (!); en de Nordmann heet Abies Normanniana.

(bron: plazilla.com)

3) Verse boom: schudden en acclimatiseren

Voor beter behoud van de boom zijn twee tips cruciaal: ben je bij de verkoper, kijk dan even wat er gebeurt als je de boom een beetje schudt. Vallen er veel naalden uit, dan is ie niet 'vers' meer en heb je te maken met een afdankertje.

Daarnaast is het raadzaam om een boom die van het veld of een koude buitenplaats komt te laten acclimatiseren. Dat kan door hem een dagje in een 'koele berging' of garage te laten staan. Je moet daar  dan wel over beschikken.

Komt de boom in de huiskamer, dan moet hij zo ver mogelijk van warmtebronnen zoals radiatoren worden geplaatst.

(bron: tuinadvies.nl)

4) Waar kopen?

Grote partijen bomen worden vaak geleverd aan tuincentra en bouwmarkten. Hier ligt de prijs/kwaliteitverhouding vaak relatief gunstig. Alternatief is inkoop bij kleinere handelaren en supermarkten, die vaak wat kleinere partijen afnemen. Zaak is dan wel om goed op de kwaliteit te letten.

Online kopen kan ook, maar daar zijn twee punten van belang: het is vaak lastiger om het uiterlijk van de boom goed te beoordelen; en als er bezorgkosten bijkomen, is het vaak de vraag of het niet voordeliger is om toch een boom in de buurt te kopen en zelf naar huis te brengen.

(bron: plazilla.com)

5) Prijzen: van groene fijnspar tot Nordmann

Traditioneel was de relatief goedkope fijnspar de populairste kerstboom, maar de laatste jaren is vooral de Nordmann sterk in opkomst. Dat is ook te zien, als je kijkt naar prijzen op internet: het wemelt dit jaar van aanbiedingen voor de Nordmann, terwijl prijzen van de groene fijnspar veel lastiger te vergelijken zijn.

Hieronder een overzicht, gerangschikt op grootte van de boom, van respectievelijk gemiddelde prijzen van de Nordmann (gezaagd) en de groene fijnspar. Hierbij is voor de Nordmann geput uit internetprijzen bij vijftien aanbieders en voor de groene fijnspar uit prijzen bij zes aanbieders. Gekozen is voor vier maatsoorten, uiteenlopend van 1,25 tot 2,25 meter.

Bij de Nordmann variëren gemiddelde prijzen tussen de 25 en 51 euro, met uitslagen tussen de 15 euro (boom 125 cm) en 80 euro (boom 225 cm).

Bij de groene fijnspar lopen de gemiddelde prijzen uiteen van 20 tot 31 euro, met uitslagen tussen de 15 (boom 125 cm) en 32 euro (boom 225 cm).

In de Nordmann-index is ook de Ikea opgenomen. Het Zweedse warenhuis zet de Nordmann in voor een jaarlijkse marketingstunt. Klanten kunnen voor 1 euro een Nordmann krijgen, plus een waardebon van 19 euro voor aankopen bij de Ikea. Dit is het goedkoopste aanbod, maar dat is uiteraard niet representatief voor de Nordmann-markt.

LEES OOK: Wild of gevogelte met kerst? Dit zijn de prijzen