Het zijn er niet heel veel, maar asociale passagiers veroorzaken wel steeds meer problemen in vliegtuigen. Ze vallen andere passagiers of het cabinepersoneel lastig, zijn soms gewelddadig of vertonen anti-sociaal gedrag door bijvoorbeeld steeds hun stoel op en neer te bewegen.

De internationale luchtvaartorganisatie Iata luidt de noodklok. In 2015 werden er wereldwijd bijna 11 duizend incidenten gerapporteerd met “onrustige passagiers”, waarbij het in één op de tien gevallen ging om fysiek geweld.

Deze infographic toont een paar statistieken.

onrustige-passagiers-infographic

Bron: Iata

Tim Colehan van de internationale luchtvaartorganistatie Iata noemt vier redenen waarom asociaal gedrag tijdens vluchten onacceptabel is.

1) Asociale passagiers kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid tijdens de vlucht.

veiligheid-vliegtuigen

Bron: Iata

2) Asociale passagiers verpesten de prettige ervaring van een vlucht voor anderen.

vlucht-voor-anderen-bederven

Bron: Iata

3) Als een vlucht door een asociale passagier van zijn reguliere route moet afwijken, veroorzaakt dat ook voor andere vluchten vertraging.

onrust-passagiers

Bron: Iata

4) Een vlucht die omgeleid moet worden door een passagiersincident kost de luchtvaartmaatschappij al gauw 200 duizend dollar.

veiligheid-vliegtuig

Bron: Iata

Om incidenten met antisociaal gedrag tegen te gaan werkt de Iata aan afspraken over alchoholgebruik op vliegvelden en trainingprogramma's voor het cabinepersoneel om situaties de-escaleren.

Verder wil Iata graag dat nationale overheden het juridisch makkelijker maken om asociale passagiers te vervolgen, zodat de kans op boetes en straffen afschrikkend werkt.

LEES OOK: Dit zijn de meest bizarre dingen die stewards (en stewardessen) tijdens vluchten hebben meegemaakt