De markt voor NFT’s, ofwel non-fungible tokens, heeft afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. NFT’s zijn digitale certificaten die zijn opgeslagen op een blockchain, het digitale logboek van een cryptoplatform. Ze geven aan dat je eigenaar van bijvoorbeeld een digitaal kunstwerk.

NFT’s worden ook gebruikt voor digitale verzamelobjecten, zoals de plaatjes van de Bored Ape Yacht Club, waarvan de verkoop een waarde van meer dan 1 miljard dollar opleverde. Maar ook kunstveilingen en beroemdheden die zich bezighouden met NFT’s halen met enige regelmaat het nieuws.

Toch zijn er ook praktische (zij het minder sexy) toepassingen van NFT’s denkbaar in de echte wereld. Hier zijn er een paar.

De contracten voor onze huizen zouden NFT's kunnen worden.
De contracten voor onze huizen zouden NFT’s kunnen worden.
Ted Shaffrey/AP Photo

Traditionele contracten kunnen NFT’s worden

NFT’s zouden traditionele contracten kunnen vervangen in de vorm van zogenoemde ‘slimme contracten’. Dit zijn stukjes computercode die juridische afspraken tussen twee partijen vastleggen, en die uitgevoerd kunnen worden op een blockchain.

Zo’n digitaal contract kan ook gebruikt worden om aan te geven dat iemand eigenaar is van een huis, of dat iemand iets in het leven heeft bereikt, zoals het behalen van een certificaat of een universiteitsdiploma.

Bij het kopen van een huis zou dit het proces aanzienlijk kunnen versimpelen, aangezien er minder behoefte is aan tussenpersonen zoals notarissen om de echtheid van het contract te garanderen.

Eminem treedt op tijdens de Super Bowl LVI Halftime Show op 13 februari 2022.
Eminem treedt op tijdens de Super Bowl LVI Halftime Show op 13 februari 2022.
Kevin C. Cox/Getty Images

Concert- en sportkaartjes

Het gebruik van NFT’s voor concerttickets kan namaak helpen voorkomen. De technologie zorgt ervoor dat elk uitgegeven ticket veilig aan de koper wordt toebedeeld.

Zoals Coindesk opmerkt, zouden dergelijke NFT’s ook sportmemorabilia kunnen worden en in waarde kunnen stijgen na verloop van tijd, een beetje zoals oude concerttickets van The Beatles.

Reizigers op Miami International Airport in 2021.
Reizigers op Miami International Airport in 2021.
AP Photo/Marta Lavandier

Identiteitsbewijs om te reizen

Je identiteit zou veilig in digitale vorm op de blockchain kunnen bestaan, als luchtvaartmaatschappijen en luchthavens het gebruik van identiteitsbewijzen in de vorm van NFT’s zouden accepteren voor regulier gebruik.

En niet alleen reisdocumenten, maar elke vorm van papieren documentatie zou kunnen worden gebouwd als een NFT. Denk hierbij aan instapkaarten of geprinte tickets voor shows en lokale attracties.

Dit zou in theorie identiteitsdiefstal sterk kunnen terugdringen en de veiligheid kunnen verhogen omdat luchthavenmedewerkers je NFT-documentatie gemakkelijk kunnen verifiëren op de blockchain.

Vrouw krijgt haar tweede Moderna COVID-19 vaccin op 29 maart 2021.
Vrouw krijgt haar tweede Moderna COVID-19 vaccin op 29 maart 2021.
Sergio Flores/Getty Images

Gezondheidsdossiers

Denk aan medische gegevens over vaccinaties en recepten, die je kunt vastleggen als NFT op een digitaal logboek.

Er is een reden waarom velen het creëren van vaccinboekjes als NFT hebben onderzocht als een manier om de vaccinatiestatus van een persoon te verifiëren bij het bezoeken van evenementen en bedrijven.

Soms is dit al in de praktijk gebracht. San Marino, een miniland dat grenst aan Italië, nam in juli 2021 wetgeving aan om vaccinatiepaspoorten voor zijn burgers te maken. De digitale tokens zouden QR-codes gebruiken die de vaccinatiestatus van een persoon verifieert met behulp van de VeChain blockchain.

LEES OOK: In New York staat nu een ‘snoepautomaat’ voor NFT’s – daar betaal je gewoon met ‘ouderwets’ geld voor digitale verzamelwaar