Een vrouw uit de Amerikaanse staat Florida veilt haar huis met vijf slaapkamers in de buurt van de stad Tampa als een NFT. Dat is een uniek, digitaal eigendomscertificaat dat op het logboek (blockchain) van een cryptoplatform wordt vastgelegd. Vanzelfsprekend accepteert ze alleen cryptovaluta voor de verkoop. 

Het bieden op het huis begint op 10 februari bij 650.000 dollar. Volgens de Tampa Bay Times heeft eigenaresse Leslie Alessandra ervoor gekozen om het op Spaanse architectuur geïnspireerde huis te veilen als een NFT om de groeiende mogelijkheden van blockchaintechnologie te laten zien.

“Is dit gewoon een hype of is er een echte toepassing?” zegt ze tegen de Tampa Bay Times. De veiling moet volgens haar worden gebruikt om “het gesprek te stimuleren” over NFT’s, die over het algemeen digitale kunstwerken zijn die op een blockchain worden vastgelegd.

In dit geval dient de NFT als een digitale akte van het huis. Deze veiling komt met een ander zoethoudertje: een NFT-muurschildering door kunstenaar Derek Donnelly, ook bekend als Saint Paint.

Volgens Propy, het vastgoedtechnologiebedrijf dat haar woning als NFT vastlegt (in cryptojargon: 'minten'), investeert Alessandra in vastgoed en cryptovaluta en "gelooft ze in de voordelen van blockchaintechnologie voor zowel industriële efficiëntie als humanitaire doelen."

Vorig jaar mintte Propy de verkoop van het Oekraïense appartement van TechCrunch-oprichter Michael Arrington, als een NFT. Dat toonde volgens het vastgoedtechbedrijf "de kracht van blockchaintechnologie om de vastgoedsector te innoveren."

Voor NFT's was 2021 een belangrijk jaar. De gezamenlijke waarde van verkopen van digitale verzamelobjecten steeg tot ongeveer 41 miljard dollar.

Hoewel verzamelobjecten die als NFT worden verkocht, meestal een digitaal karakter hebben, experimenteerden sommigen met de verkoop van fysieke items waarvan het eigendomsrecht is vastgelegd op een blockchain, ofwel een digitaal logboek.

Zo verkocht het Amerikaanse bedrijf Midwest Tungsten de rechten om een 1.000 kilo zware wolfraam kubus eenmaal per jaar aan te raken als een NFT. Rapper Ja Rule verkocht een fysiek schilderij van het beruchte Fyre Festival als een crypto verzamelobject

Meer over NFT's: