Een cardioloog die 30 kilo afviel terwijl hij meer spiermassa kweekte, zegt dat er geen geheim dieet of waanzinnige workout aan zijn succes ten grondslag lag – alleen een paar basistips die iedereen thuis kan proberen.

De 35-jarige Dr. Amar Shere zegt dat hij begon met gewichtheffen en een proteïnerijk veganistisch dieet at als onderdeel van zijn transformatie, maar dat de grootste factoren in zijn succes nog eenvoudiger zijn.

“Consistentie is echt de sleutel. De beste doelen zijn het ontwikkelen van vaardigheden en gezonde gewoonten die je kunt volhouden,” vertelt Shere aan Insider. “Door wekenlang vast te houden aan een plan zag ik echte resultaten”.

Kleine veranderingen in plaats van extreme of strenge programma’s en het vinden van een leuke en gezonde routine hielpen hem het meest, zegt hij.

Dit zijn de vier belangrijkste lessen die Shere uit zijn transformatie leerde, ondersteund door andere fitness- en voedingsdeskundigen.

Consistentie is de sleutel

Shere zegt dat zijn transformatie, in plaats van het eten van een specifiek voedingsmiddel of een specifieke oefening, vooral kwam door consequent te zijn en kleine veranderingen te maken.

Vorig jaar ging hij af en toe naar de sportschool, maar hij had geen duidelijk plan en at vaak afhaalmaaltijden.

"Ik beschouwde mezelf lange tijd als gezond, maar ik voelde me gewoon niet goed en ik behaalde niet de resultaten die ik voor mijn lichaam wilde," zegt hij.

Shere dankt zijn transformatie aan het geleidelijk aanpassen van zijn routine, onder meer door meer gezonde gewoonten toe te voegen. Door kleinere veranderingen door te voeren kon hij ze volhouden, wat uiteindelijk een groot verschil maakte omdat hij na verloop van tijd sterker werd en zich beter voelde.

Het is beter om je te richten op vooruitgang die je consistent kan volhouden, dan jezelf onder druk te zetten om helemaal perfect te zijn, vertelde fitness- en voedingsschrijver Adam Bornstein eerder aan Insider.

Vermijd extreme diëten

Shere zegt dat een groot deel van zijn succes bij het afvallen bestond uit het kiezen van gezondere manieren om van zijn favoriete eten te genieten.

Hij verruilde bijvoorbeeld pastagerechten voor eiwitrijke versies, gemaakt van peulvruchten zoals kikkererwten. Als toetje at hij alsnog pure chocolade, maar dan met (plantaardige) Griekse yoghurt voor een extra eiwitboost.

Door niet alles te schrappen wat lekker was, kwam hij niet in de verleiding om zijn gezonde gewoonten op te geven, omdat hij nog steeds kon genieten van maaltijden en zelfs van het toetje.

Pogingen om af te vallen kunnen mislukken als je een te beperkend dieet probeert. Daardoor eet je onvermijdelijk iets waar je je schuldig over voelt, vertelde diëtiste Holly Baxter eerder aan Insider. Veel mensen proberen dan te overcompenseren door hun voedselinname nog meer te beperken, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat, zei ze.

Net als Shere raadde Baxter aan om ruimte over te laten voor lekkernijen in je dieet. Zo houdt je een gezondere relatie met eten kan je je op de lange termijn ook beter aan het dieet houden.

Zoek een workout die je leuk vindt

Shere zegt dat gewichtheffen hem hielp om spieren op te bouwen, maar zijn favoriete soort training is dans-fitness in Bollywood-stijl. Door dat in zijn routine op te nemen, kreeg hij zin om te trainen.

Volgens Shere was het ook cruciaal dat zijn workouts pasten bij zijn drukke levensstijl als arts en dat hij voldoende slaap kreeg.

Teveel trainen, vooral als dat ten koste gaat van je slaap of hersteltijd, kan averechts werken en het moeilijk maken om vooruitgang te zien, vertelde powerlifter Chris Duffin eerder aan Insider.

Wees geduldig

Een belangrijke factor in het succes van Shere's gewichtsverlies, was dat hij het proces niet probeerde te overhaasten.

15 kilo afvallen in een jaar is een snelheid van iets meer dan een kilo per maand, of ongeveer 250 gram per week. Dat is ruim binnen het aanbevolen tempo van duurzaam gewichtsverlies van niet meer dan een een halve tot een hele kilo per week wat het CDC, het Amerikaanse gezondheidscentrum, voorschrijft.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te proberen sneller kilo's kwijt te raken, kan dit volgens Bonnie Taub-Dix, gediplomeerd diëtist, het risico vergroten dat je van je doelen afwijkt en weer aankomt.

"Je hoeft niet strenger te zijn, je moet geduldiger zijn," vertelde ze aan Insider.

LEES OOK: In totaal 2,5 miljoen Nederlanders besteden op jaarbasis €300 miljoen aan afslanken: meeste geld gaat naar voedingsadvies.