Ondanks de coronacrisis was het razend druk op de hypotheekmarkt in het tweede kwartaal van dit jaar.

Vooral bij oversluiters die niet verhuizen, maar willen profiteren van de lage hypotheekrentes is er veel activiteit.

Opvallend is dat bij niet-kopers de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek toeneemt.

Geen zware dip van de huizenmarkt in het tweede kwartaal van dit jaar. Ondanks de coronacrisis steeg de gemiddelde huizenprijs én werden er meer hypotheken afgesloten.

Toch rommelt het: starters krijgen het steeds zwaarder, terwijl doorstromers en oversluiters profiteren van opgebouwde overwaarde in hun woning.

In het maandag gepubliceerde kwartaaloverzicht van HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware, komen een aantal trends op de hypotheekmarkt duidelijk naar voren. We nemen ze hieronder kort door.


Sterke groei van oversluiters die op lage hypotheekrente jagen

Het tweede kwartaal van dit jaar kende een forse groei van het aantal hypotheekaanvragen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 steeg het aantal hypotheekaanvragen met liefst 40 procent tot afgerond 146 duizend.

Het gemiddelde hypotheekbedrag klom met 4 procent tot 254 duizend euro, vergeleken met een jaar eerder.

HDN zag vooral een sterke groei van het aantal oversluitingen van lopende hypotheken en daarnaast groeide het aantal tweede hypotheken. Hier was sprake van bijna een verdubbeling. Ofwel: huiseigenaren die niet willen verhuizen maar wel inspelen op de lage hypotheekrentes zijn zeer actief met het oversluiten van hun hypotheek.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning klom met 15 procent naar ruim 79 duizend en maakte daarmee ongeveer 54 procent uit van de totale hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal.


Meer eigen geld voor starters, doorstromers en profiteren van overwaarde

De tweedeling op de huizenmarkt is goed zichtbaar bij de ontwikkeling van de inzet van eigen geld bij hypotheekaanvragen.

Gemiddeld legden huiseigenaren een 23.726 euro eigen geld in bij hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is een daling van 11 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dit komt vooral doordat oversluiters relatief weinig eigen geld inleggen bij de aanpassing van de hypotheek. Op de kopersmarkt daarentegen werd 2 procent méér eigen geld ingelegd en lag het gemiddelde op 35 duizend euro aan spaargeld.

HDN onderscheidt verschillende klantprofielen waaruit dit verschil nog sterker blijkt. De Starter Jong legde in het tweede kwartaal gemiddeld 12,5 procent méér eigen geld in en zat op een doorsnee bedrag van 24.700 euro.

De Gepensioneerde daarentegen legde bij de aankoop van een nieuwe woning gemiddeld 42.800 euro in, ruim 6.000 euro minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met dank aan de gestegen huizenprijzen.

Ander opvallend punt op de niet-kopersmarkt, dus bij huiseigenaren die hun hypotheek oversloten zonder te verhuizen, is de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek.

Het aantal aanvragen voor aflossingsvrij, waarbij je alleen rente betaalt en tijdens de looptijd niet aflost op de hypotheek, verdubbelde ruimschoots in het tweede kwartaal bij oversluiters en huiseigenaren die een tweede hypotheek namen. Gemiddeld werd er voor 116 duizend euro een aflossingsvrije hypotheek aangevraagd, aldus HDN.

Lees ook: Geen hypotheekrenteaftrek bij nieuwe aflossingsvrije hypotheek…door de lage rente blijft aflossingsvrij soms toch interessant

Duurdere nieuwbouwwoning gewild

Tot slot signaleert HDN de opkomst van de zogenoemde Opstromer Nieuwbouw. Dit zijn doorstromers die al een huis hebben en dat verkopen om in een duurdere nieuwbouwwoning te gaan zitten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouderen met een grotere woning die overstappen naar een compacter nieuwbouwappartement.

Deze groep hoeft relatief weinig eigen geld in te leggen. Volgens HDN legt inmiddels 54 procent van degenen die onder het profiel Opstromer Nieuwbouw vallen, minder dan 5.000 euro spaargeld in bij de aankoop van een nieuwe woning. Opnieuw speelt het profiteren van de opgebouwde overwaarde van de oude woning hier een rol.

LEES OOK: De overwaarde van je huis loswrikken zonder te verhuizen? Bij deze nieuwe aanbieder kan dat ruim vóór je pensioen