• 65 procent van de Nederlandse werkgevers heeft moeite met het vullen van vacatures en kijkt daarvoor ook over de grens.
  • Er staan op dit moment 122 openstaande vacatures per 100 werklozen open, wat duidt op aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.
  • Aan het aantrekken van buitenlands talent hangt wel een flink prijskaartje, bedrijven betalen tussen de 5.000 en 20.000 euro voor het migratieproces.
  • Lees ook: Werkloosheid blijft opvallend laag: arbeidsmarkt nog steeds krap, ondanks matige economische groei.

Door de krappe arbeidsmarkt moet 65 procent van de Nederlandse werkgevers over de grens kijken om geschikte werknemers te kunnen vinden voor openstaande vacatures. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-platformen Settly, 7People en Tellent.

In het onderzoek werd 104 Nederlandse bedrijven ondervraagd, waarvan bijna 70 procent aangaf het afgelopen jaar vijf of meer buitenlandse werknemers naar Nederland te hebben gehaald. Ruim 10 procent van de bedrijven haalden zelfs meer dan 50 werknemers naar Nederland.

De Nederlandse arbeidsmarkt staat nu al een paar jaar flink onder druk en de krapte is ook in 2023 onverminderd hoog. Eind juni stond de teller van het aantal openstaande vacatures op 427.000 en waren 350.000 mensen werkloos. Dit betekent dat er 122 openstaande vacatures per 100 werklozen zijn en Nederlandse bedrijven hierdoor naarstig op zoek zijn naar een oplossing voor het personeelstekort.

Aantrekken talent uit het buitenland brengt flinke kosten mee voor bedrijven

Maar aan het aantrekken van talent uit het buitenland hangt wel een flink prijskaartje. Ruim zeven op de tien bedrijven gaven rond de 5.000 euro uit per medewerker om deze naar Nederland te krijgen, blijkt uit de peiling van Settly.

Van de grotere bedrijven met 500 tot 5.000 werknemers zei ongeveer de helft tussen de 10.000 en 20.000 euro uit te geven per nieuwe, buitenlandse medewerker.

Gemiddeld geven de bedrijven zichzelf een 7,3 voor hun ondersteuning in het migratieproces van nieuwe werknemers afkomstig uit het buitenland. Toch wil twee derde van de bedrijven dat het proces efficiënter wordt ingericht en minder tijd in beslag neemt. Bijna de helft vindt dat de ervaring van de werknemer rond het proces verbeterd kan worden en bijna twee op de tien bedrijven zien graag meer digitalisatie van het proces.

LEES OOK: 2 op 3 internationale studenten vertrekt na studie in Nederland weer naar buitenland – die groep draagt niet bij aan de economie